Ska folkbildningen offras för borgerliga skattesänkningar

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Erika Oldberg/TT

Debatt. Folkbildningsarbetet har haft ett brett politiskt stöd. En offentlig medfinansiering av studieförbundens bidrag till att bevara och utveckla demokratin har setts som en självklarhet för många – på båda sidor om blockgränsen. Tyvärr ser det synsättet ut att förändras.

ABF bedriver folkbildningsverksamhet i alla Västerbottens kommuner.

Att folkbildningen betraktas som en onödig utgift för samhället snarare än som en unik resurs är beklagligt.

Närmare 34 100 personer deltar i minst en studiecirkel eller kurs varje år och 252 000 västerbottningar deltar i något av våra 6 000 kulturprogram.

Tillsammans med övriga nio studieförbund har vi en bred förankring i samhället, och spelar en central roll för att göra kultur och bildning tillgänglig för alla – oavsett vilken bakgrund man har, eller var i länet man bor.

Folkbildningsarbetet har haft ett brett politiskt stöd till följd av dess centrala roll för att stärka människors möjlighet att söka kunskap under hela livet. En offentlig medfinansiering av studieförbundens bidrag till att bevara och utveckla demokratin har setts som en självklarhet för många – på båda sidor om blockgränsen.

Tyvärr ser det synsättet ut att förändras.

Det är med oro vi ser att flera oppositionspartier nu föreslår kraftiga nedskärningar i folkbildningsanslagen.

Lägger man samman de olika förslag som Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna förde fram i sina budgetmotioner i höstas så innebär det mer än en miljard kronor i neddragningar på de generella och riktade stöden till studieförbund och folkhögskolor.

Det innebär att var fjärde folkbildningskrona är hotad av den borgerliga nedskärningspolitiken.

De pengar som de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna vill använda för att sänka skatten skulle tas från verksamheter som behövs mer än någonsin.

Det handlar om verksamhet i Västerbotten som, ungdomsverksamheten i ABF Skellefteås regi, ABF Mitt i Lapplands verksamheter i åtta kommuner på en stor geografisk yta, i verksamheten på Ersboda med många olika nationaliteter som ABF Umeåregionen är med och genomför.

Det är verksamheter som planterar frön och som gör stor skillnad i det långa loppet.

Att folkbildningen betraktas som en onödig utgift för samhället snarare än som en unik resurs är beklagligt.

För vår verklighet är en annan. Vi ser hur studieförbundens verksamhet varje dag bidrar till att uppfylla statens syften med sitt stöd: att stödja verksamhet som stärker demokratin, att göra det möjligt för fler människor att förändra sin livssituation, att utjämna utbildningsklyftor och höja utbildningsnivån samt att bredda intresset för, och öka delaktigheten i kulturlivet.

Det är beklagligt att flera riksdagspartier vill offra ett världsunikt demokratiskt verktyg till förmån för stora skattesänkningar i en tid när behovet av kunskap, bildning, dialog och mötesplatser är större än på väldigt länge.

Vi vill därför uppmana samtliga riksdagsledamöter från Västerbottens län att kontakta ABF i Västerbotten, ABF Umeåregionen, ABF Skellefteå och/eller ABF Mitt i Lappland och ta del av den verksamhet som bedrivs där.

ABF:s arbete handlar om att göra demokrati, bildning och kultur tillgänglig för alla.

Isak From
ordförande ABF distrikt Västerbotten

Björn Wiechel
ordförande ABF Umeåregionen

Lars-Olov Tanderyd
ordförande ABF Mitt i Lappland

Anders Svedjevik
ordförande ABF Skellefteå

Joacim Eliasson
ombudsman ABF Västerbotten

Ingela Wallrud
ombudsman ABF Umeåregionen

Ann-Ci Jonsson
ombudsman ABF Mitt i Lappland

Mikael Stenlund
ombudsman ABF Skellefteå

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen