Så vinner partierna klimatvalet

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning. Notera att denna artikel är från 2014

Strategin att gömma undan klimatfrågan i valrörelsen håller inte. Här är de bästa ingångarna för varje parti.

Socialdemokraternas mål att nå 35 procent av rösterna i valet kräver att man tar tillbaka väljare från Miljöpartiet. Klimatet är nyckeln, med en förnyad vision om det gröna folkhemmet, med en omställning till förnybara drivmedel och möjligheter att öka miljöskatternas andel av skattekvoten. Detta har S presenterat förut, men aldrig samlat i en valrörelse.

Vänsterpartiet går faktiskt längre än Miljöpartiet när det gäller utsläppsmål och inrättandet av en klimatminister och kan genom sitt ökade skattetryck lova mer pengar till exempelvis klimatsmart kollektivtrafik.

När Moderaterna saknade svar på klimatutmaningarna, och fick dåligt betyg av Naturskyddsföreningen, gjorde man ett uselt val till Europaparlamentet. Finansminister Anders Borg bör slå fast att långsiktigt säkrad tillväxt kräver ett svenskt ledarskap i omställningen till förnybart. Då sätts också punkt för partiets nuvarande skepsis till målet om en fossilbränsleoberoende fordonsflotta, till skärpta svenska klimatmål och till påskyndad skatteväxling.

I takt med att Miljöpartiet rör sig vänsterut får Folkpartiet större utrymme för en grön liberal politik, och slipper ta de hänsyn till jordbruket som Centerpartiet hämmas av. Omprofileringen underlättas av att partiets dogmatiska kärnkraftsförespråkare lämnar rikspolitiken, så att partiet kan öppna för marknadslösningar även på energiområdet.

Kristdemokraterna bör ge ”verklighetens folk” en klimatdimension, med flyttat fokus från sjunkande söderhavsöar och kommande generationer till här och nu, med översvämmade källare och brinnande skog. Tidigare valrörelsers löften om sänkt bensinskatt ersätts med löften om att dyrare drivmedel kompenseras.

FN:s flyktingorgan UNHCR anger att klimatförändringarnas effekter leder till ökande flyktingströmmar. Därmed bör Sverigedemokraterna, med sin beröringsskräck mot människor med annan bakgrund, vara särskilt pådrivande för tuffa globala utsläppsminskningar och ett bistånd med starkare klimatfokus än i dag.

Tacksamt nog för dessa sex partier är de båda gröna partierna inte oantastliga i klimatfrågan. Centerpartiets kritik mot ny beskattning av drivmedel, flyg och lastbil gör det svårt att förstå hur fordonsflottan ska bli fossilbränsleoberoende till 2030.

Att Miljöpartiet vill höja miljöskatter, inkomstskatt och vissa arbetsgivaravgifter ger utrymme för partier som vill skatteväxla på riktigt, och kravet på att förbjuda driften av två reaktorer under mandatperioden öppnar för andra partier att med ekonomiska styrmedel låta kärnkraften avveckla sig själv.

Partierna bör stärka sin klimatprofil, för sin egen skull lika mycket som för klimatets.

Mattias Goldmann
vd tankesmedjan Fores

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen