Så kan oroliga tonårsföräldrar bidra till mindre fylla på halloween

Debatt. Det är vanligt att unga testar alkohol för första gången under vissa högtider. Valborg och skolavslutningen är klassiska sådana tillfällen. Halloween är ett relativt nytt tillfälle. Och många tonårsföräldrar oroar sig för kombinationen barn, alkohol och Halloween.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-10-27 05:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allt färre unga i Sverige dricker alkohol.

Det är en positiv utveckling som pågått under flera år.

Trots det är det över 40 procent av alla unga i årskurs nio som har testat alkohol. Den siffran borde vara noll.

Det är vanligt att unga testar alkohol för första gången under vissa högtider. Valborg och skolavslutningen är klassiska sådana tillfällen. Halloween, som äger rum i slutet av denna månad, är ett relativt nytt tillfälle. Och många tonårsföräldrar oroar sig för kombinationen barn, alkohol och Halloween.

I en undersökning som IQ låtit Sifo genomföra bland föräldrar med barn mellan 13 och 17 år svarar närmare hälften av de tillfrågade – 48 procent – att de är oroliga för att deras tonårsbarn ska råka illa ut på grund av alkohol.

Över åtta av tio uppger även att de tror att det är vanligt att ungdomar under 18 år dricker alkohol och 45 procent tror att det vanligt att ungdomar under 18 år dricker alkohol i samband med Halloween.

IQ är en idéburen aktör som arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Vi ger bland annat ut ”Tonårsparlören”, en handbok om unga och alkohol. Boken skickas kostnadsfritt till 100 000 tonårsföräldrar årligen och finns digitalt.

I boken finns tips om hur man som förälder kan tänka kring högtider, tonåringar och alkohol. Här kommer tre av de viktigaste tipsen:

- Prata om alkohol

Det kanske allra viktigaste är att du som förälder pratar med din tonåring om Halloween, vad de ska göra och var de ska vara, och berättar hur du ser på alkohol. Faktum är att en majoritet av tonåringarna uppger att de gärna vill att föräldrarna pratar med dem om alkohol.

- Håll kontakten

Det är bra att bestämma en tid under kvällen då du och ditt barn kan höras av på telefon. Det är även bra att finnas tillgänglig under kvällen om man som förälder har den möjligheten.

- Köp inte ut

Om du som förälder köper ut alkohol ger det signalen att du tycker att det är okej att ditt barn dricker alkohol. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar också. Prata även med äldre syskon och kompisar och berätta för dem att du förväntar dig att de inte köper ut alkohol. Unga får oftast alkohol från någon de känner väl och om varken föräldrar eller äldre vänner och syskon köper ut minskar risken att de får tag på alkohol.

Dessa tre enkla tips kan bidra till att senarelägga alkoholdebuten för de tonåringar som inte druckit alkohol, vilket bidrar till att minska riskerna kopplade till alkohol – både på kort och på lång sikt. Tipsen bidrar förhoppningsvis också till att du som förälder slipper känna oro och till att ditt barn får en trygg och rolig halloween.

Juan-Pablo Roa

vd IQ

Allt färre unga i Sverige dricker alkohol. Trots det är det över 40 procent av alla unga i årskurs nio som har testat alkohol.

undefined
Läs mer om