Regeringens garanti ger alla möjlighet till snabbare internet

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt. Det finns ett antal hushåll och företag som fortfarande inte nås av fiber eller bra mobiltäckning. Från och med den 1 mars kommer dessa hushåll och företag att få rätt till ett stöd som gör att ingen behöver betala mer än 5 000 kronor för att ansluta till en uppkoppling på minst 10 Mbit/s.

Fiberutbyggnaden i Sverige går snabbt och når allt längre ut i lands- och glesbygden.

Dessutom har vi på allt fler platser en god täckning för mobilt bredband via mobilnäten.

Men det finns ett antal hushåll och företag som fortfarande inte nås av fiber eller bra mobiltäckning. Det handlar om de som bor otillgängligt till, eller av andra skäl bor där det är dålig täckning.

För många räcker det med att byta till en annan mobiloperatör. Men när inte heller det går kommer nu en garanti från regeringen som gör att alla kommer att kunna få en miniminivå på tillgång till internet.

Från och med den 1 mars kommer dessa hushåll och företag att få rätt till ett stöd som gör att ingen behöver betala mer än 5 000 kronor för att ansluta till en uppkoppling på minst 10 Mbit/s.

Det motsvarar inte alls den hastighet som bredband och fiber möjliggör, men det gör att man kan titta på SVT Play, sköta sina företagsärenden och myndighetskontakter och prata med vänner och familj på Skype.

Man söker stödet från Post- och telestyrelsen. Staten kan då gå in och betala kostnaden utöver 5 000 kronor, upp till maximalt 400 000 kronor, för att få till en lösning i det enskilda fallet. Det kan handla om att det krävs tekniska lösningar som är dyrare och kräver extra insatser.

Regeringens internetgaranti innebär att företagare och boende i glesbygd för första gången kan känna sig trygga i att staten garanterar en fungerande anslutning till internet. I ett modernt Sverige måste möjligheten att ta del av nyheter, sköta sina ärenden och få samhällsservice vara en självklarhet.

Som grönt statsråd är jag är glad och stolt över att kunna införa denna statliga internetgaranti.

Man ska kunna bo var som helst i Sverige och ändå få del av den nya tekniken och de tjänster som erbjuds.

Peter Eriksson (MP)
bostads- och digitaliseringsminister

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen