Politik är att vilja, och vi vill mycket

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Landstingsråden Peter Olofsson (S), LiseLotte Olsson (V) och Robert Winroth (MP) välkomnar i den här debattartikeln den rödgröna regeringens fortsatta satsningar på välfärden. Foto: Malin Grönborg

Debatt. Regeringen satsar, tillsammans med Vänsterpartiet, totalt 4,7 miljarder kronor på sjukvården. Satsningen görs för att skapa en mer tillgänglig vård, korta väntetiderna och stärka arbetsvillkoren för sjukvårdens personal.

Politik är att vilja.

Genom att ge personalen bättre förutsättningar gör vi också vården bättre för dig som patient.

Vi ser positivt på att regeringen, tillsammans med Vänsterpartiet, fortsätter att satsa på välfärden i kommande års budget. Till skillnad från de borgerliga regeringsåren känner vi oss stärkta i att politiken håller ihop, såväl nationellt som regionalt. Det gör skillnad för oss i Västerbotten.

Regeringen satsar, tillsammans med Vänsterpartiet, totalt 4,7 miljarder kronor på sjukvården. Satsningen görs för att skapa en mer tillgänglig vård, korta väntetiderna och stärka arbetsvillkoren för sjukvårdens personal. Stort fokus ligger också på förlossningsvården, psykisk ohälsa och på barns och ungas hälsa.

Andra goda nyheter är att gynekologiskt cellprov för screening för livmoderhalscancer blir avgiftsfri och att tandvårdsbidraget fördubblas. Detta ligger i linje med vad vi vill uppnå och förstärker det arbete vi redan påbörjat i Västerbotten.

Landstingets utmaningar är stora. Vi har sett hur kostnaderna för främst sjukhusvården ökat mer än de ekonomiska resurserna de senaste åren. Det beror på både den medicinska utvecklingen och svårigheter med att rekrytera personal. Det senare skapar i sin tur vårdköer och sämre tillgänglighet, något vi aldrig kan acceptera.

I Västerbottens läns landsting kommer resurserna därför att användas till ett fortsatt arbete för att förbättra arbetsmiljön, vilket är avgörande för att fler ska vilja arbeta inom vården och för att våra medarbetare ska må bra på jobbet.

Möjlighet till kompetensutveckling, nya arbetssätt och satsningar som frigör tid för personalen att arbeta än mer patientnära är därför prioriterat.

Genom att ge personalen bättre förutsättningar gör vi också vården bättre för dig som patient.

Vi vill skapa trygghet för patienten genom att satsa på en sammanhållen vårdkedja. Du ska veta vilka vårdinsatser som är inplanerade och att de kommer att genomföras inom rimlig tid. Därför kommer vi att fokusera på en snabbare och mer tillgänglig vård. På så sätt ser vi till att den med störst behov går först.

En viktig del är också att fortsätta utveckla digitala kontaktvägar för dig som kan och vill använda nätet.

När Sverige växer ska också välfärden växa. Det går aldrig att kombinera med en politik som sätter låg skatt som det främsta målet.

Därför är och förblir det en grundläggande ideologisk strid hur vi väljer att fördela samhällets samlade resurser. För oss går en stark välfärd före stora skattesänkningar riktade till dem med de högsta inkomsterna.

En bra och jämlik vård bidrar till ett samhälle där alla får chansen att må bra och bli bemötta utifrån sina behov.

Tillgången till vård ska inte avgöras av storleken på din plånbok.

Regeringens och Vänsterpartiets miljardsatsningar lägger en god grund för att vården ska finnas där när du behöver den.

Peter Olofsson (S)
landstingsråd Västerbottens läns landsting

LiseLotte Olsson (V)
landstingsråd Västerbottens läns landsting

Robert Winroth (MP)
landstingsråd Västerbottens läns landsting

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen