Ogenomtänkt av C om gårdsförsäljning av alkohol

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Hasse Holmberg/TT

Replik. För oss är svaret enkelt: Politiken ska prioritera de svaga i samhället – de barn och familjer som far illa av alkoholberoende och missbruk – och fortsätta föra den ansvarsfull alkoholpolitik som tjänat oss så väl.

Replik på Kristina Yngwes, C (riksdagsledamot för Skåne län, miljöpolitisk talesperson och vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott) och Carina Sundboms (gruppledare för Centerpartiet i Skellefteå) debattartikel ”Tillåt gårdsförsäljning för en levande landsbygd” publicerad i Norran och på norran.se onsdagen den 23 augusti 2017.

De båda centerpartisterna Kristina Yngwe och Carina Sundbom skriver i Norran (23/8 2017) att Sverige borde tillåta gårdsförsäljning av alkohol.

Förslaget att låta producenter sälja någon enstaka flaska vin eller öl till besökare låter tilltalande. Men att tro att detta skulle gå att kombinera med Systembolagets detaljhandelsmonopol är taget ur luften.

Sverige får ha sitt monopol så länge det inte innebär en positiv särbehandling av svenska tillverkare på bekostnad av andra europeiska dryckesföretag. Om Sverige diskriminerar utländska producenter kommer EU inte att låta oss behålla monopolet.

Då är frågan vad vi väljer: en framgångsrik alkoholpolitik som håller konsumtionen, och därmed också alkoholskadorna nere, eller att tillåta alla alkoholproducenter att sälja direkt vid dörren. Det går tyvärr inte att få både och. Riskkonsumtionen har ökat främst bland kvinnor i Skellefteå med omnejd.

För oss är svaret enkelt: Politiken ska prioritera de svaga i samhället – de barn och familjer som far illa av alkoholberoende och missbruk – och fortsätta föra den ansvarsfull alkoholpolitik som tjänat oss så väl.

Centerpartiet argumenterar för att det borde gå att införa gårdsförsäljning eftersom sådan finns både i Norge (som inte är med i EU) och i Finland. Men resonemanget haltar. Det Centerpartiet vill införa, gårdsförsäljning av öl och vin gjort på vindruvor, finns varken i Finland eller i Norge.

I Finland förekommer visserligen gårdsförsäljning av bär- och fruktviner som är tillverkade av bär och frukt odlade ovanför den 60 breddgraden.

Finland försökte för några år sedan att utöka detta till att även omfatta bär- och fruktlikörer, men fick då besked från EU-kommissionen om att det skulle innebära en diskriminering av produkter från andra länder. Finland valde då att dra tillbaka förslaget för att inte riskera att bli av med Alko, sin motsvarighet till Systembolaget.

Centerpartiet borde, om man menar allvar med att man vill ha kvar Systembolaget och en ansvarsfull alkoholpolitik, göra detsamma: Dra tillbaka det ogenomtänkta förslaget om gårdsförsäljning.

Veronica Lindholm (S)
riksdagsledamot från Västerbottens län, ledamot av konstitutionsutskottet och ersättare i socialutskottet

Janeth Lundberg (S)
ordförande i nämnden för folkhälsa och primärvård i Skellefteå- och Norsjöområdet

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen