Nu satsar vi på friska hav och rena sjöar

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Bob Edme/AP Photo/TT

Debatt. Viktiga steg har tagits. I juni presenterade regeringen en årlig satsning på våtmarker på 200 miljoner kronor för att säkra vattenförsörjningen. Men mer behöver göras. Det är därför välkommet att 600 miljoner kronor satsas på rena hav i den kommande höstbudgeten.

Det är livsviktigt med rent vatten.

Utsläpp, övergödning och plaster riskerar såväl vår egen hälsa, växt- och djurliv, som jobben längs våra kuster.

Runt Sveriges kust finns en mängd fartygsvrak. 30 av dessa utgör en akut miljöfara. Ofta handlar det om bunkerolja, och annat bränsle, som riskerar att läcka ut, eller som redan gör det. Det finns ett stort behov av saneringsinsatser för att komma åt de ansamlingar av miljögifter som finns i Östersjön.

Övergödningen av sjöar, kustområden och våra hav är fortfarande ett av våra största miljöproblem. Övergödningen orsakas till stor del av näringsämnen som kommer från land och via vattendrag rinner ut i havet. Därför är insatser på land viktiga för att komma åt övergödningsproblematiken.

Viktiga steg har tagits. I juni presenterade regeringen en årlig satsning på våtmarker på 200 miljoner kronor för att säkra vattenförsörjningen.

Men mer behöver göras. Det är därför välkommet att 600 miljoner kronor satsas på rena hav i den kommande höstbudgeten. Pengarna ska bland annat gå till att sanera miljöfarliga vrak, motverka övergödning och stärka skyddet av marina områden.

Västerbotten med sin långa kust får bättre förutsättningar. Västerbottningarnas boendemiljö förbättras och turismen och fiskeförutsättningarna stärks.

Det här är pengar som på riktigt gör skillnad för vår miljö.

Med den rödgröna regeringen har Sverige ett nytt ekonomiskt läge. Arbetslösheten har sjunkit och vi har ett överskott i statsfinanserna som kan satsas på mer trygghet genom stärkt välfärd och fler poliser, men också på investeringar i ett grönt samhällsbygge som säkrar våra naturresurser för framtida generationer.

Matilda Ernkrans (S)
riksdagsledamot för Örebro län och ordförande i miljö- och jordbruksutskott

Isak From (S)
riksdagsledamot för Västerbottens län och ledamot miljö- och jordbruksutskottet

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen