Nonchalera inte den oro människor känner

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Fredrik Persson/TT

Debatt. Med tanke på vad som redan görs av andra myndigheter måste Skellefteå kommun ta sitt ansvar och skapa något som visar att man tar kommunmedborgarnas oro på allvar.

Den senaste tiden har allt fler börjat tala om krisberedskap.

Därför skrev jag en motion till Burträsk-Lövångers pastorat om att skapa en grön oas för församlingarna där man genom att lära sig att odla kan öka krisberedskapen inom pastoratet. Motionen togs emot väl och man tyckte att det var en jättebra idé.

Men när jag lämnade in en liknande motion till kommunfullmäktige gick det inte riktigt lika bra. Skellefteå kommun tycker att man redan i dag gör nog och att de förändringar som skulle kunna göras är upp till verksamheterna att planera och lösa.

För det första vill jag påpeka att kommunmedborgarnas oro inför en kris faktiskt är på riktigt. När de är oroliga tycker inte jag att vi som politiker bara ska rycka på axlarna åt det. Vi behöver göra någonting konkret som syns. Något stort och betydelsefullt som ger trygghet.

För det andra skulle jag vilja påstå att kommunen har ett ansvar att se till att vi är väl förberedda i händelse av en ekonomisk eller ekologisk kris. Vi är skyldiga att ha en plan där även gamla och sjuka kan få mat om lastbilarna slutar att gå.

Efter Cryptosporidium-incidenten finns det visserligen en viss beredskap inför en vattenkris, och även en beredskap inför olika former av smittor, men en övergripande plan inför en omfattande kris tycks saknas i Skellefteå kommun.

Vi behöver göra någonting konkret som syns. Något stort och betydelsefullt som ger trygghet.

För det tredje ser jag en växande skara människor med intresse för inte bara småskalig odling och djuruppfödning, utan också nygamla sätt att få tag i vatten, elektricitet och vindskydd. Den kunskap som finns i dessa kretsar är precis vad kommunen skulle behöva satsa på för att ge medborgarna mer trygghet.

Men då krävs det ett långsiktigt arbete och en ordentlig plan som innefattar all den kunskap och den erfarenhet vi behöver för att klara oss.

Självklart behövs det ett projekt likt det min motion beskriver och man kan diskutera Skellefteå kommuns roll i sammanhanget.

Med tanke på vad som redan görs av andra myndigheter måste Skellefteå kommun ta sitt ansvar och skapa något som visar att man tar kommunmedborgarnas oro på allvar. Om man sedan i det sammanhanget skulle råka gynna småbrukare ser vi i Centerpartiet det som enbart positivt.

Avslutningsvis vill jag framhålla att medborgare är oroliga, att kommunen har ett ansvar och att vi i kommunen har enorma resurser i form av engagerade människor.

Helena Moen (C)
ersättare i kommunfullmäktige i Skellefteå

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen