Ett generellt pris på koldioxid är det bästa sättet för regeringen att kostnadseffektivt minska växthusgasutsläppen inom livsmedelssektorn och motverka effekterna av EU:s klimatskadliga jordbrukssubventioner.
Miljonregnet över mjölkbönderna tycks aldrig ta slut. Från och med den 20 februari kan svenska mjölkföretagare ansöka om EU:s mjölkstöd på totalt 65 miljoner kronor.
Bidraget är mycket osunt ur ett miljöperspektiv eftersom mjölk och nötkött från slaktade mjölkkor är matsektorns stora klimatbovar. Regeringen kan bäst parera detta genom att generalisera koldioxidskatten så att även maten inkluderas.
I dag är utsläppen som orsakas av varje svensks matkonsumtion omkring 1,8 ton koldioxidekvivalenter per år. 75 procent av utsläppen kommer från kött- och mejerikonsumtion, enligt Naturvårdsverkets rapport ”Hållbara konsumtionsmönster”.
Sverige har sedan 20 år tillbaka en koldioxidskatt på drygt en krona per kilo växthusgaser på bensin, diesel och på många andra utsläppskällor – men ännu inte på mjölkprodukter och nötkött, trots deras enorma klimatpåverkan.
Om Sverige ska kunna pressa ner de årliga växthusgasutsläppen per capita från maten till globalt hållbara 0,3 ton 2050 krävs att mejeriprodukter och nötkött också koldioxidbeskattas.
Ost släpper ut mycket mer växthusgaser än motsvarande mängd bensin. Men skatten på ost, som utgörs av moms, är bara 12 procent precis som för mjölk, medan bensinskatten är ungefär 66 procent. Nötfärs är tio gånger mindre beskattad än bensin, per enhet växthusgasutsläpp. Det är verkligen inte rimligt.
Även folkhälsan och korna har väldigt mycket att vinna på en sänkt mjölkkonsumtion.
Personer som dricker mycket mjölk löper ökad risk att död i förtid. Den slutsatsen drar forskare på Uppsala universitet och Karolinska institutet i en uppmärksammad studie med 106 000 medelålders och äldre kvinnor och män som publicerades förra veckan i ”American Journal of Epidemiology”.
Mjölkkornas levnadsvillkor försämras snabbt av strukturella skäl. Vid 1800-talets början mjölkade en ko runt 600 liter per år. I dag är den siffran 8 771 liter.
Detta har möjliggjorts genom en extrem avel, kraftfoder och genom att kornas kalvar tas ifrån dem, trots att korna har lika starka modersinstinkter och förmåga att uppleva separationsångest som människor.
EU pumpar upp Europas mjölk- och nötköttsproduktion med mångmiljardsubventioner vilket driver på utsläppen av växthusgaser.
Det kan tyvärr inte regeringen stoppa eftersom EU:s jordbrukspolitik är gemensam.
Men regeringen kan kompensera denna snedvridning genom att koldioxidbeskatta mjölken och nötköttet så rättvist som möjligt.
Jonas Paulsson