Marknadshyror leder inte till fler bostäder

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning. Notera att denna artikel är från 2016
Foto: Jessica Gow/TT

Debatt. De politiker som tror att marknadshyror är lösningen skulle i stället bidra till att förvärra bostadskrisen och minska konsumtionsutrymmet för en stor del av landets cirka tre miljoner hyresgäster.

Det framförs många teorier om hur bostadskrisen ska lösas. En del politiker anser att marknadshyror för hyreslägenheter är lösningen. Vi anser inte det.

Kostnaderna för boendet och bristen på bostäder skadar tillväxten. Företag får svårt att rekrytera personal.

Marknadshyror innebär att hyresvärd och hyresgäst själva förhandlar om hyran. Styrkeförhållandet är minst sagt ojämnt. Marknadshyror i kombination med bostadsbrist skulle leda till kraftigt höjda hyror.

Bostadsmarknaden är en helhet. Bristen på hyreslägenheter och höga hyror gör att priserna på villor och bostadsrätter stiger. Marknaden har haft fritt spelrum och utvecklingen visar vad som händer med priser i en bristsituation. Ännu högre hyror för hyreslägenheter skulle späda på prisutvecklingen även i det ägda boendet.

Svensk fastighetsförmedlings bobarometer visar att 60 procent av dem som inte äger sitt boende måste flytta om hyran stiger med upp till 3 000 kronor. För 25 procent av de som äger sin bostad gäller samma sak.

Kostnaderna för boendet och bristen på bostäder skadar tillväxten. Företag får svårt att rekrytera personal. Hushållen får mindre möjligheter att konsumera andra varor/tjänster. Detta skadar tillväxten i företag som inte har koppling till fastighetsmarknaden. Detta borde bekymra en stor del av landets företagare.

Marknadshyror skulle inte leda till fler bostäder. Det finns inget affärsmässigt motiv för marknaden att bygga bort bostadsbristen eftersom den är en vinstmaskin. Bostadsbristen är ett faktum trots att hyran i en nyproducerad hyresrätt på tre rum och kök ofta blir cirka 10 000 kronor/månad.

Hur ska ungdomar kunna flytta hemifrån? Hur ska vi möta befolkningsökningen? Hur minskar vi segregationen? Hur ska vi få tillväxt om kostnaderna för boendet gör att hushållen får svårt att konsumera annat? Hur förhindrar vi en bostadsbubbla?

Detta är politiska frågor som marknaden inte kommer att lösa. De politiker som tror att marknadshyror är lösningen skulle i stället bidra till att förvärra bostadskrisen och minska konsumtionsutrymmet för en stor del av landets cirka tre miljoner hyresgäster.

Vår lösning är att det byggs fler hyresrätter med hyror som de flesta människor klarar av. Hyresrätten är skattemässigt missgynnad jämfört med andra boendeformer. För en trerumslägenhet handlar det om 2 000 kronor/ månad jämfört med bostadsrätt och detta driver upp hyresnivåerna.

Det investeringsstöd för nyproduktion av hyresrätter som föreslås av regeringen är bra – men inte tillräckligt bra. Det som behövs är en skattereform för hyresrätten.

Att införa marknadshyror vore som att hälla bensin på en pyrande bostadsbubbla. Priserna på villor och bostadsrätter skulle öka ytterligare. Redan i dag varnar flera aktörer för en bostadsbubbla och risken för en finansiell kris.

Hur länge ska utvecklingen få fortgå?

Vad får det egentligen kosta att bo?

Lillemor Göransson
ordförande Hyresgästföreningen Norrland

Henry Magnusson
regionchef Hyresgästföreningen Norrland

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen