LKAB, det här är helt enkelt inte rätt

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning. Notera att denna artikel är från 2016
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt. LKAB och staten gör rätt för sig när det gäller de som äger sitt boende medan hyresgästerna tydligen ska tvingas acceptera mindre pengar i plånboken. Många med små och normala inkomster är mycket oroliga.

För en tid sedan tog tv-programmet Plus upp hyresgästernas situation i Malmberget.

För att gruvdriften ska kunna fortsätta där måste en stor del av bebyggelsen rivas. Hyresgästerna riskerar att få betydligt högre hyror.

LKAB och staten gör rätt för sig när det gäller de som äger sitt boende medan hyresgästerna tydligen ska tvingas acceptera mindre pengar i plånboken. Många med små och normala inkomster är mycket oroliga.

Vi från Hyresgästföreningen kan inte förstå varför hyresgästerna ska tvingas acceptera en sämre privatekonomi.

Det är helt enkelt inte rätt – det är i stället både fel och orättvist.

Samordningen av processen kring stadsomvandlingen är inte något mindre än en skandal. Villkor för människor som drabbas ändras under processen. Kommunerna ställs inför ständiga överraskningar, vilket gör deras planering svår – ibland omöjlig.

Från Hyresgästföreningens sida har vi försökt förhandla så att hyresgästerna ska bli skadeslösa, men vi har inte haft lagstiftningen på vår sida. LKAB har valt att inte teckna någon avsiktsförklaring med Hyresgästföreningen.

Vi kunde acceptera att hyresgästerna skulle erbjudas en liknande lägenhet i det äldre beståndet, men vi ville också ha en garanti mot högre hyror eftersom vi såg en risk att det inte skulle finnas tillräckligt med äldre lägenheter.

LKAB ville inte ge den garantin och som väntat visar den senaste tidens utveckling att det inte finns tillräckligt med äldre lägenheter.

Vad är det som gör att LKAB kan tycka att det är rätt att människor som inte själva har valt att flytta ska få en sämre ekonomi?

De har inte själva begärt att få högre standard och de har absolut inte begärt att få sämre ekonomi.

När representanten för LKAB vänder på resonemanget och säger att de ger hyresgästen 170 000 kronor under den så kallade trappningstiden så vänder man på all logik.

Man måste ha en hög inkomst om man ska se en standardhöjning mot sin vilja och en upptrappning av hyran med 170 000 kronor som en generös gåva från LKAB.

LKAB vill tydligen inte göra rätt för sig. En del hyresgäster får betala gruvdriften ur den egna plånboken.

Från Hyresgästföreningens sida försöker vi nu påverka lagstiftningen så att hyresgästerna inte ska vara rättslösa på det sätt som är fallet i dag. Departementet utreder frågan och i en departementsskrivelse konstateras att hyresgästerna inte har ett tillräckligt skydd i dessa situationer.

Det är verkligen trist att det ska krävas lagstiftning för att ett statligt bolag ska göra det som är uppenbart rätt. Det reser också fortsatta frågor kring de statliga bolagens agerande i Norrland.

Tyvärr riskerar en lagstiftning att ta tid och under tiden behandlas människor orättvist.

Gör om och gör rätt LKAB.

Lägg prestigen åt sidan.

Det är människors hem och deras privatekonomi som det handlar om.

Henry Magnusson
regionchef Hyresgästföreningen Norrland

Lillemor Göransson
ordförande Hyresgästföreningen Norrland

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen