Livsmedelsstrategin bör handla om kon

Debatt. I stället för konkreta politiska åtgärder för minskad nötkötts- och mjölkkonsumtion, jordbrukets riktigt stora klimatbovar, inriktar sig landsbygdsministern mot matsvinnet och på att stödja svensk djurproduktion.

Not Found2016-03-09 10:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Forskning visar att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har fel.

Livsmedelsstrategin bör främst handla om kons enorma växthusgasutsläpp av metan, dikväveoxid och koldioxid – inte om matsvinnets relativt små utsläpp.

En ny forskningsrapport från Chalmers ” How can the EU climate targets be met?” visar att om svensken ersätter komjölk och nötköttsbiff med havremjölk och bönbiff så kan växthusgasutsläppen från jordbruket halveras, givet att ny teknik också gör produktionen effektivare.

En minskning av matsvinnet ger däremot mycket liten effekt. Även om Sverige uppnår en halvering av matsvinnet, vilket forskarna betraktar som optimistiskt, åstadkommer detta endast en utsläppsminskning på ytterligare en till tre procent.

Regeringen håller nu på med att utarbeta en livsmedelsstrategi som syftar till att göra jordbruket mer miljövänligt. Men i stället för konkreta politiska åtgärder för minskad nötkötts- och mjölkkonsumtion, jordbrukets riktigt stora klimatbovar, inriktar sig landsbygdsministern mot matsvinnet och på att stödja svensk djurproduktion.

Bucht vill absolut inte politiskt styravad som ska finnas på frukost-, lunch- eller middagsbordet. Det sa han nyligen med eftertryck till SR Ekot. Men hundratals miljoner satsas i årets budget på extra subventioner till kött- och mjölkindustrin vilket kraftigt snedvrider svensk livsmedelsmarknad till de miljöskadliga animaliernas fördel.

Det är dags att Sven-Erik Bucht gör en helomvändning och låter miljön gå före köttindustrins kortsiktiga vinstintressen. För det krävs kraftfulla politiska åtgärder om det svenska klimatmålet om nollutsläpp av växthusgaser ska kunna förverkligas.

Vi måste sätta igång nu om Sverige 2050, enligt plan, ska ha minskat växthusgasutsläppen med minst 85 procent jämfört med 1990.

I dag är växthusgasutsläppen som orsakas av varje svensks matkonsumtion omkring 1,8 ton per år. Att kött, mejeriprodukter och fisk ersätts med vegetabilisk föda är en förutsättning för att kunna pressa ner de årliga växthusgasutsläppen från maten till globalt hållbara 0,3 ton per person 2050.

I jämförelse med förbättrad teknik och minskad konsumtion av nötkött och mejeriprodukter spelar minskat matsvinn en mindre roll för att nå klimatmålen. Sveriges livsmedelsstrategi bör därför justeras och kompletteras med en tydlig målsättning att minska animaliekonsumtionen för miljöns skull.

Jonas Paulsson Köttfri måndag

Läs mer om