Liberal budget med en hög ambitionsnivå

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Jessica Gow/TT

Debatt. Ett fungerande samhälle bygger på att vi skapar sammanhållning utifrån rättvisa möjligheter i livet. De människor som har sämst förutsättningar ska stärkas så att alla får så bra livschanser som möjligt.

Skellefteås utmaningar inför framtiden handlar om rättvisa, mod och om höga ambitioner.

Liberalerna möter dessa utmaningar genom tydliga prioriteringar i sitt budgetförslag för 2018.

Det finns ett värde i att någon vill vara ambitiös. Ett samhälle där ambition och framåtanda belönas kommer att vara öppet för olikheter.

I budgeten för 2018 väljer Liberalerna att i första hand prioritera skolan. Skellefteå ska ha en skola i toppklass.

Genom vår skolsatsning ger vi varenda elev chans att lyckas.

Vår budget innebär ökade anslag till skolorna i Skellefteå med drygt 80 miljoner kronor jämfört med 2017. Det är 32 miljoner kronor mer än vad den socialdemokratiska majoriteten satsar.

I budgeten för 2018 väljer Liberalerna att i första hand prioritera skolan. Skellefteå ska ha en skola i toppklass.

Dessutom vill vi tillsätta en lokal skolkommission med uppdrag att se över hur läraryrket ska bli mer attraktivt och hur landsbygden kan utveckla sina skolor.

En kommun med tillväxtambitioner kan inte nöja sig med bygator i halvskymning, parkanläggningar i förfall och trafikfarliga gång- och cykelstråk. Det ska lysa där folk bor, det ska vara trevligt att besöka torg och parker i hela kommunen och det ska vara enkelt och tryggt att röra sig till fots eller på cykel i kommunens alla orter.

Därför satsar vi 20 miljoner kronor på extra investeringar inom dessa områden.

Vi behöver fler entreprenörer inom alla delar av Skellefteås näringsliv. Idéer måste få testas – annars får vi aldrig veta vilka som är bra och vilka som är dåliga. Men detta kräver mod.

Därför innehåller vår budget en mängd förslag som går ut på att kommunen ska bli bättre på att upphandla och att förvaltningarna ska driva färre verksamheter i egen regi. Vi vill ha ökad valfrihet inom hemtjänsten, färre kommunala verkstäder och rätt för företagare att utmana kommunen inom offentlig service.

Liberalerna menar att ett fungerande samhälle bygger på att vi skapar sammanhållning utifrån rättvisa möjligheter i livet. De människor som har sämst förutsättningar ska stärkas så att alla får så bra livschanser som möjligt.

I stället för att bygga ett nytt badhus i Skelleftehamn satsar vi 52,5 miljoner kronor på att stimulera byggandet av nya trygghetsbostäder för äldre.

Vi vill att kommunen inrättar medborgarservice för döva. Alla ska kunna kräva sina rättigheter inom den lokala demokratin.

Vi har full förståelse för alla politiker som tycker att det är svårt att prioritera inom välfärden. Men den som inte är beredd att göra svåra val kommer att styras av andra.

Vi vet vilka prioriteringar som vi vill göra. Nästa år är det val. Då är det du som väljer.

Andreas Westerberg
gruppledare för Liberalerna i Skellefteå

Günter Larsson (L)
ledamot i fritidsnämnden i Skellefteå kommun

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen