Låt kvinnor få bära pepparsprej

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt. Moderaterna vill göra den största satsningen på rättsväsendet på 20 år, men effekterna av satsningen kommer ta tid. Det är tid som kvinnor inte har. Jag vill därför öppna för möjligheten för kvinnor att bära pepparspray i väntan på att vi löser de långsiktiga trygghetsutmaningarna.

Kvinnor som utsätts för brott måste ges en möjlighet att kunna skydda sig.

Moderaterna vill göra den största satsningen på rättsväsendet på 20 år, men effekterna av satsningen kommer ta tid. Det är tid som kvinnor i Sverige inte har.

Jag vill därför öppna för möjligheten för kvinnor att bära pepparsprej i väntan på att vi löser de långsiktiga trygghetsutmaningarna.

Den 15 november förra året presenterade Brottsförebyggande rådet den nationella trygghetsundersökningen. Undersökningen visar att brott mot privatpersoner ökar, framför allt utsätts unga kvinnor oftare för trakasserier och sexualbrott.

Det är fullkomligt oacceptabelt och något som vi måste ta på största allvar. I dag drar sig många kvinnor för att ta sig ut i mörka löparspår, promenera hem efter festen eller till och med gå ut på kvällen, och jag förstår dem.

I höstas presenterade vi i Moderaterna vårt kriminalpolitiska program. Vi satsar bland annat på fler poliser med högre löner, en straffrättslig lagstiftning som bättre motsvarar brottets allvar och skärpta insatser mot exempelvis sexualbrott.

Medan vi för debatten i riksdagen med regeringens företrädare anmäls samtidigt i snitt 18 våldtäkter per dag.

Inriktningen kommer i framtiden att innebära ett Sverige som alltid står på brottsoffrens sida. Tyvärr har fokus alltför länge legat på att hjälpa de som begår brott i stället för de som utsätts. Det har fått konsekvenser.

Problemen vi står inför är inte olösliga, men som en följd av ett felaktigt fokus kommer de att ta tid att åtgärda. Medan vi för debatten i riksdagen med regeringens företrädare anmäls samtidigt i snitt 18 våldtäkter per dag.

Det är uppenbart att kvinnor i Sverige inte har tid att vänta på ett maktskifte, eller på att regeringen ska agera. Kvinnor måste få verktyg att skydda sig själva eftersom det är något som samhället i dag misslyckas med. Ett sådant verktyg är pepparsprej.

Enligt statistik från Polismyndigheten användes pepparsprej 900 gånger under 2014. I 66 procent av fallen hade sprejen avsedd effekt, det vill säga att motparten upphörde med sitt våldsamma beteende. Det visar tydligt att pepparsprej markant skulle kunna minska antalet våldtäkter och andra våldsbrott.

I dag omfattas pepparsprej av vapenlagen och kräver tillstånd från polisen för att användas. Enligt polisen själva är tillståndsgivningen mycket restriktiv, och den som bryter mot lagen kan dömas till fängelse mellan sex månader och två år.

Det sticker i mina ögon, särskilt i ljuset av att våldtäktsutredningar läggs på hög.

Kvinnor som försöker försvara sig riskerar fängelse medan våldtäktsmän går fria.

Mitt förslag är att förenkla tillståndsgivningen för pepparsprej, låta kvinnor försvara sig och fokusera på att placera våldtäktsmännen där de hör hemma – i fängelse.

Så skapar vi ett Sverige som står på brottsoffrens sida.

Edward Riedl (M)
riksdagsledamot från Västerbottens län

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen