Låt barnen få stanna

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt. Att flytta runt ungdomar i stort behov av trygghet från kommun till kommun är ovärdigt.

Ett antal kommuner har valt att låta ensamkommande flyktingungdomar bo kvar och behålla sin skolplats under tiden de överklagar ett beslut hos Migrationsverket.

Det är dags för kommunerna i Västerbotten att gå samma väg.

I dag är det så att ungdomar som är, eller bedöms vara 18 år oftast flyttas till en annan kommun och hamnar på boende med enbart vuxna och förlorar sin skolplats. Att frånta den här gruppen unga, som kommit till Sverige utan familj, den enda trygga punkt de har i skolan, vännerna och andra skyddsnät är omänskligt och gynnar ingen.

Vi i Rädda barnen upplever i våra dagliga möten med barn och unga hur oerhört dåligt de mår. Långa handläggningstider, den nya lagen med tillfälliga uppehållstillstånd och bristen på möjlighet till familjeåterförening är några anledningar till den kraftigt försämrade psykosociala hälsan.

Att flytta runt ungdomar i stort behov av trygghet från kommun till kommun är ovärdigt.

Många unga riskerar att hamna på gatan den dagen de fyller 18 år om de får avslag på sin asylansökan. De kan ofta inte återvända till sitt hemland, till exempel på grund av brist på resedokument.

Socialtjänsten har skyldighet att bedöma de särskilda behov som unga mellan 18 och 21 år har. Detta görs med svenska ungdomar.

Men den här gruppen ensamkommande nekas i många kommuner till och med nödbistånd för att klara det mest grundläggande – som mat och boende.

Vi inom Rädda Barnen kräver att unga får bo kvar i kommunen och fortsätta i skolan.

Barn och unga som äntligen har fått landa tryggt ska inte flyttas runt.

Anneli Ivarsson
ordförande Rädda barnens distrikt i Västerbotten

Eva Andersson
ordförande Rädda barnen i Umeå

Maria Nilsson
ordförande Rädda barnen i Skellefteå

Eila Persson
ordförande Rädda barnen i Södra lappland

Viola Widmark
ordförande Rädda barnen i Vindeln

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen