Låt även egenföretagare göra avdrag för friskvård

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt. Även de som driver egen firma borde ha rätt att få göra avdrag för friskvård. Den skattebefriade personalvårdsförmånen motsvarar kostnaden för ett årskort på gym, och borde inte bara betraktas som en förmån utan även som en investering – för långsiktigt hållbart företagande i hela landet.

Var tredje kvinna känner sig ofta eller alltid stressad på jobbet.

Många branscher där kvinnor verkar som egenföretagare är fysiskt och psykiskt påfrestande. Axlar som värker, stress som orsakar magont, huvudvärk som begränsar ork och arbetsglädje. De sjukskrivna kvinnorna är i dag nästan dubbelt så många som de sjukskrivna männen, och den negativa trenden håller i sig.

Det är belagt att fysisk aktivitet främjar hälsan, hjälper människor att bättre hantera stress och kan bidra till att minska risken för sjukskrivning och sjukfrånvaro.

Kvinnor väljer mer ofta än män egen firma som företagsform. Det handlar om hundratusentals frisörer, konsulter, sjukgymnaster och så vidare.

Till skillnad från andra företagsformer får dessa företagare inte göra avdrag för friskvård. Nej, de med enskild firma måste bli sjuka först – eller få fysisk aktivitet utskrivet på recept av en läkare.

För många straffar det sig att göra resan från arbetstagare till arbetsgivare. Det tycker vi är galet och otidsenligt.

Centerkvinnorna anser att även de som driver egen firma borde ha rätt att få göra avdrag för friskvård. Den skattebefriade personalvårdsförmånen motsvarar i dag kostnaden för ett årskort på gym, och borde inte bara betraktas som en förmån utan även som en investering – för långsiktigt hållbart företagande i hela landet.

Sofia Jarl
förbundsordförande Centerkvinnorna

Gabriella Rymark
ordförande Centerkvinnorna i Skellefteå

Katarina Larsson
Centerkvinnorna i Skellefteå

Carina Sundbom
Centerkvinnorna i Skellefteå

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen