Länets företagare uppmanar Socialdemokraterna att visa färg

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Fram till häromveckan har det varit märkbart tyst från företrädare för regeringspartierna i denna oerhört viktiga fråga. Men nu har miljöpartiets skattepolitiske talesperson Rasmus Ling sagt nej och vill stoppa delar av förslaget. Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt. Reglerna kring entreprenörsskatten är mycket komplicerade – men helt avgörande för villkoren för att äga och driva företag. Att kunna ta ut en eventuell vinst på sitt risktagande till en rimlig beskattning i dag, eller spara möjligheten till utdelning till en eventuell framtida försäljning av företaget, är det viktigaste och riktigaste incitamentet för ett framgångsrikt företagande.

För politiker som vill att det skapas fler jobb borde villkoren för våra företag vara en viktig fråga.

Vi 21 undertecknare är företagare från Västerbotten som är oroade över förslaget till nya regler för beskattning av ägarledda företag, den så kallade entreprenörsskatten eller 3:12-reglerna.

Som företagare har vi satsat kapital och vi tar ansvar för investeringar, anställningar och för att utveckla våra företag. Detta är en framgångsmodell för företagande; fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag.

Majoriteten av Sveriges företag är ägarledda. I Västerbotten handlar det om 7 487 företag med 10 847 delägare. I Sverige finns det 300 000 ägarledda företag som tillsammans har ungefär 800 000 anställda.

Reglerna kring entreprenörsskatten är mycket komplicerade – men helt avgörande för villkoren för att äga och driva företag.

Att kunna ta ut en eventuell vinst på sitt risktagande till en rimlig beskattning i dag, eller spara möjligheten till utdelning till en eventuell framtida försäljning av företaget, är det viktigaste och riktigaste incitamentet för ett framgångsrikt företagande. Företag som fokuserar på att gå med vinst är den bästa garanten för trygga jobb.

Sedan regeringen Göran Persson 2005 genomförde en reform av entreprenörsskatten har reglerna successivt förbättrats med stor framgång både för företagandet och skatteintäkterna. Utdelningarna har ökat och med dem även skatteintäkterna.

Totalt har skatteintäkterna från utdelningar ökat med 30 miljarder kronor. Detta har skett samtidigt som lönesummorna i bolagen utvecklats bättre än ekonomin i helhet. Att dagens entreprenörsskatt också ger incitament till anställningar, eftersom lönesumma är en del av underlaget för utdelning, har sannolikt också bidraget till fler jobb.

Det är denna utveckling som nu hotas om regeringen genomför skatteskärpningarna som föreslås i utredningen.

Skattesatsen höjs med motsvarande 25 procent, förenklingsregeln försämras med 40 procent och kraven på företagares egna löner kan öka med uppemot 60 procent. Därtill försvagas incitamenten till anställningar genom att löneunderlagsregeln försämras med upp till 80 procent.

Förslaget innehåller några mindre förbättringar, som gärna får genomföras, men resten av utredningens förslag bör stoppas. Med dessa kraftiga försämringar kommer utdelningar, och därmed även skatteintäkterna, att minska och på sikt kommer detta att få allvarliga återverkningar för företagande och jobbskapande.

Fram till häromveckan har det varit märkbart tyst från företrädare för regeringspartierna i denna oerhört viktiga fråga. Men nu har miljöpartiets skattepolitiske talesperson Rasmus Ling sagt nej och vill stoppa delar av förslaget.

Men finansminister Magdalena Andersson (S) har ännu inte tagit avstånd från förslaget. Och vad vill länets socialdemokrater?

Vi uppmanar er att snarast ta avstånd från farliga skattehöjningar på företagande och jobbskapande.

Per Andersson
Pama-gruppen

Leena Berg
Svenska tält

Elisabeth Björnsdotter Rahm
Medicinkonsulten

Lars Brandt
Seaflex

Birgitta Corin
Tärnaby fjällhotell

Monica Falkner
Storuman tryckeri och reklam

Roger Fransson
Skeprint

Torbjörn Hahlin
Dorotea mekaniska

Kennet Holmbom
TM-konsult

Mia Karlsson Jonsson
Rex

Anna Larsson
Nygatan 57

Helena Lundgren
Hotell forsen

Tommy Lundström
Autotech teknikinformation

Torbjörn Nilsson
Fällmyra

Jerry Sjögren
Rekab

Britt-Ingers Tegnander
Britt-Ingers byrå AB

Kim Victorin
Agas elektriska

Torbjörn Wahlberg
Mewa

Jonas Öhman
JM Indutech

Torvald Östensson
Umpac

Joachim Östergårds
Geoteam

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen