Landstingen klarar inte vårdgarantins löften

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Hasse Holmberg/TT

Debatt. En granskning som Reumatikerförbundet gjort visar att bara Kalmar läns landsting klarar av att ge reumatologisk vård i tid. I Jönköpings län och i Region Norrbotten är det så illa ställt att var tredje patient får vänta längre än 90 dagar på reumatologisk vård.

Väntetider till planerad vård regleras av den nationella vårdgarantin.

I den framgår att den planerade specialiserade vården ska erbjuda ett första besök hos läkare inom 90 dagar från det att beslut tagits om att vård ska ske.

Hur många landsting och regioner klarar av att följa detta?

En granskning som Reumatikerförbundet gjort visar att bara Kalmar läns landsting klarar av att ge reumatologisk vård i tid.

I Jönköpings län och i Region Norrbotten är det så illa ställt att var tredje patient får vänta längre än 90 dagar på reumatologisk vård.

Så får det inte fortsätta.

Har man en reumatisk sjukdom, utan att veta om det, kan en lång väntan med obehandlad värk leda till permanent ledförstörelse och vävnadsskada.

Den frustration som personal inom vården känner när de inte klarar vårdgarantin går inte att jämföra med de konsekvenser som det kan få för patienter som lever med smärta, stelhet och trötthet när han eller hon inte får vård i tid.

Lotta Håkansson
ordförande Reumatikerförbundet

Camilla Stenberg
ordförande reumatikerdistriktet Västerbotten

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen