Ingenjörerna står laddade inför en ny batterifabrik

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt. Vår bygd utmanades tidigt av industrialiseringens biverkningar. Bolidens smältverk hade stora utsläpp av miljöfarliga ämnen. I takt med ökad miljömedvetenhet har vi byggt upp ett kunnande för att möta miljöutmaningar. Ett kunnande som gör nuvarande miljöbelastning till en bråkdel av vad den en gång var.

Sveriges ingenjörer i Västerbotten är ”laddade” och beredda att bidra när Northvolt ska rekrytera kompetenta ingenjörer till en framtida satsning på en batterifabrik i Skellefteå.

För att öka det långsiktiga intresset för ingenjörsyrket kan och bör vi sprida mer kunskap om yrket till Skellefteås ungdomar.

Skellefteås ingenjörer har bred och djup kunskap inom områden intressanta för en etablering av en batterifabrik.

Skellefteåfältets komplexa malmer har varit en utmaning som krävt stor kunskap inom kemi, miljövård och processutveckling för anrikningsverk och smältverk. Det har gett värdefull kunskap till ingenjörer hos Boliden, Outotec med flera.

Ökade energipriser och ökat klimathot har gjort att vi utvecklat energieffektiva processer. Vår tunga industri har ställt krav på ett utvecklat kunnande inom logistik, till exempel för att hålla ordning på timmer och virkespaket.

Skellefteå Kraft har tillsammans med företag i bygden byggt upp ett kunnande inom elkraft och förnyelsebar energi. På Campus Skellefteå har Luleå tekniska universitet forskning och utbildning inom elkraft.

Vi har en god bredd inom informationsteknik med kunnande för både administration och industri. Erfarenhet från till exempel telekom har lett till god kunskap inom kvalitetsstyrning.

En nyetablering ökar efterfrågan på ingenjörer i Skellefteå. Vi måste bli fler. Västerbottens ingenjörskår har ett brett kontaktnät med ingenjörer inom och utanför Sverige. Vi kan självklart bidra med att kontakta personer som har passande kunskap och intresse att flytta till Skellefteå.

För att öka det långsiktiga intresset för ingenjörsyrket kan och bör vi sprida mer kunskap om yrket till Skellefteås ungdomar. Kunskap om de utbildningar som ges på Campus Skellefteå bör även spridas utanför Skellefteå, inte minst när det gäller elkraft.

Vår bygd utmanades tidigt av industrialiseringens biverkningar. Bolidens smältverk hade stora utsläpp av miljöfarliga ämnen.

I takt med ökad miljömedvetenhet har vi byggt upp ett kunnande för att möta miljöutmaningar. Ett kunnande som gör nuvarande miljöbelastning till en bråkdel av vad den en gång var. Människorna i vår bygd har lärt sig att miljöutmaningar kan mötas med god kompetens. En kompetens som finns i Skellefteå.

Förbundet Sveriges ingenjörer har tagit fram ett miljöprogram som bland annat säger att vi vill att ”Sverige blir ett ledande land för utveckling av el- och energilösningar”.

Vi är ”laddade” och beredda att bidra till att Northvolts projekt ska föra oss närmare miljöprogrammets mål.

Monica Normark
ordförande Sveriges Ingenjörer Västerbotten

Pär Wiberg
Sveriges Ingenjörer Västerbotten

Joachim Pettersson
Sveriges Ingenjörer, Boliden Rönnskär

Håkan Andersson
Sveriges Ingenjörer, Boliden Rönnskär

Carl-David Johansson
Akademikerföreningen, Outotec

Jenny Jungstedt
Sveriges Ingenjörer, Skellefteå Kraft

Roger Berggren
Sveriges Ingenjörer, Tieto

Susanne Toppala
Sveriges Ingenjörer, Skellefteå kommun

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen