Inga krigsövningar med Nato

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt. Ett svenskt Nato-medlemskap skulle kraftigt försämra säkerhetsläget i vår del av världen och kunna göra Sverige till en måltavla om ett krig bryter ut i Europa.

Under september genomförs militärövningen Aurora 17, den största i Sverige sedan 1993, med över 19 000 deltagare.

Sverige behöver ett militärt försvar och detta försvar behöver övningar. Det problematiska med Aurora 17 är kopplingen till USA och Nato. Under ett par veckor kommer över tusen amerikanska soldater att öva tillsammans med svensk militär på bland annat Gotland och i Västsverige.

Från regeringshåll förnekas att detta är en Nato-övning.

Men med tanke på vilka som deltar är det svårt att se övningen som något annat än ett fortsatt svenskt närmande till Nato.

Det pågår en militär upptrappning i hela Europa. Ryssland har fördubblat sina militärutgifter på tio år. Men Nato rustar upp ännu snabbare. Natos militära kapacitet är flera gånger större än Rysslands och man genomför provokativa övningar nära Rysslands gräns.

Ett svenskt Nato-medlemskap skulle kraftigt försämra säkerhetsläget i vår del av världen och kunna göra Sverige till en måltavla om ett krig bryter ut i Europa.

Sverige måste förbli alliansfritt och för att vår alliansfrihet ska vara trovärdig måste vi lossa på banden till Nato och säga upp det värdlandsavtal som riksdagen beslutade om för ett år sedan. Fortsatt militär upprustning innebär ökad risk för krig. Ett krig i Europa i dag skulle göra alla parter till förlorare.

För att säkra freden måste den militära uppladdningen i Europa brytas och vändas till nedrustning. De konflikter som finns måste lösas med fredliga medel. Politikens inriktning måste vara att skapa en gemensam säkerhet där alla folk ges möjlighet att känna trygghet.

  • Nej till Nato-medlemskap och riv upp värdlandsavtalet
  • Sätt stopp för Nato-baser i Sverige och krigsövningar tillsammans med Nato

Nina Berggård
ordförande för Vänsterpartiet Norrbotten

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen