Homosexuella mördas i Tjetjenien

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Francisco Seco/AP Photo/TT

Debatt. På en plats som Tjetjenien som styrs med järnhand av den lokale diktatorn Ramzan Kadyrov är det omöjligt att leva öppet som homosexuell utan att ta stora risker. Den lokala regimen har skruvat upp förtrycket och bestämt sig för att rensa ut de homosexuella.

Det har den senaste tiden kommit skrämmande rapporter om grova förföljelser av homosexuella i den ryska delrepubliken Tjetjenien.

Homosexuella män arresteras, torteras, sätts i läger och mördas. De som kan flyr för sina liv.

Det som sker är vidrigt och omvärlden måste reagera med skärpa och kraft – även Sverige.

I vårt land tar många de framsteg som gjorts vad gäller hbtq-personers rättigheter för självklara. Men så ser det inte ut i många delar av världen. I drygt 70 länder är samkönade relationer förbjudna, och i ett dussintal straffas homosexualitet med döden.

I Ryssland där homosexualitet visserligen inte är kriminaliserat finns det ändå stränga lagar mot så kallad propaganda för homosexuell livsstil och hbtq-personer kan endast med svårighet leva öppet – även i större städerna som Moskva.

På en plats som Tjetjenien som styrs med järnhand av den lokale diktatorn Ramzan Kadyrov är det omöjligt att leva öppet som homosexuell utan att ta stora risker.

Den lokala regimen har skruvat upp förtrycket och bestämt sig för att rensa ut de homosexuella.

De rapporter som nått ut från Tjetjenien är skrämmande och omvärlden måste reagera med kraft.

Den svenska regeringen måste ta sitt ansvar. Inte minst det faktum att Sverige sitter i FN:s säkerhetsråd ska utnyttjas.

Utrikesminister Margot Wallström (S) har satsat prestige och pengar, och fjäskat för tveksamma regimer, för att ta sig till det rummet och en plats vid det bordet. Nu är det dags att betala tillbaka och visa att Sverige kan spela en viktig roll och vara en röst för utsatta människor vars mänskliga rättigheter kränks på grövsta sätt.

Mänskliga rättigheter måste vara i fokus för utrikespolitiken.

Fredrik Saweståhl
förbundsordförande för Öppna Moderater (Moderaternas hbt-förbund)

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen