Homofobin måste tas på allvar

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Mark Earthy/TT

Debatt. Vi ser också problem i Sverige. För en tid sedan lämnade en ordförande i en RFSL-avdelning sina uppdrag efter hot och trakasserier, hbtq-personer flyttar från vissa stadsdelar och förorter efter att ha utsatts för trakasserier och våld.

The International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia (IDAHOT) är en dag som inte borde behövas, men som ännu 2017 är skrämmande aktuell.

Vi ser trots alla framsteg att det finns en utbredd homofobi på många platser i Sverige och i Europa.

I spåren efter den stora finanskrisen och en pågående flyktingkris ser vi hur populismen och högerextremismen breder ut sig i land efter land. Politiker och partier med reaktionära och många gånger extrema agendor får stöd.

Det är dåliga nyheter för hbtq-personer. Sådana partier står inte på minoriteternas sida.

Det finns också en risk för motreaktioner mot hbtq-personers rättigheter från religiöst konservativa kretsar.

Vi måste från alla nivåer arbeta för att detta inte tillåts växa.

I Frankrike finns en stark motrörelse som vill stoppa framsteg för hbtq-rättigheter och rulla tillbaka dem som redan genomförts. De vill ta bort möjligheten till att bilda familj och gifta sig – de vill helt enkelt vrida klockan tillbaka.

Det visar tydligt att det inte är möjligt att ta vunna segrar för givna. Det som uppnåtts vad gäller rättigheter för homo- och bisexuella och transpersoner måste försvaras.

Vi har alla ett ansvar att stå upp för moderna värden och för minoriteternas rättigheter – i Sverige såväl som i resten av Europa. Här har EU ett ansvar bidra till en sansad diskussion där homofobi inte får bli en del av agendan. Det behövs tydliga röster i många länder för att utvecklingen ska fortsätta framåt.

Det behöver också göras mer för att bekämpa de hatbrott som drabbar hbtq-personer. Här finns det all anledning att fundera om vi inte behöver mer av gemensamma regler. Skillnaden mellan hur olika länder reglerat frågan är stor och bilden är splittrad.

Det är eftersträvansvärt att reglerna kring hatbrott blir mer samstämmiga över Europa och att EU:s krav på lagar för att bekämpa rasism också omfattar homofobi och transfobi i alla medlemsländer.

Vi ser också problem i Sverige. För en tid sedan lämnade en ordförande i en RFSL-avdelning sina uppdrag efter hot och trakasserier, hbtq-personer flyttar från vissa stadsdelar och förorter efter att ha utsatts för trakasserier och våld. Pride-flaggor stjäls och eldas upp, regnbågsfärgade installationer förstörs,

Sverige måste sätta ner foten mot homofobi och transfobi oavsett om den kommer från vänster- och högerextrema krafter, eller från religiöst konservativa.

Vi i Öppna Moderater vägrar gå med på ett Sverige där tiden går bakåt.

Fredrik Saweståhl
förbundsordförande för Öppna Moderater (Moderaternas hbt-förbund)

Jenny Edberg
vice förbundsordförande för Öppna Moderater (Moderaternas hbt-förbund)

Edith Escobar
vice förbundsordförande för Öppna Moderater (Moderaternas hbt-förbund)

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen