Högkonjunktur för brott mot äldre

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt. Brott mot äldre är ett samhällsproblem som måste tas på största allvar. Men så sker långtifrån alltid. Polisen har otillräckliga resurser, och majoriteten av landets kommuner saknar rutiner för hur man ska förebygga, identifiera och hantera äldres utsatthet för brott.

Den efterlängtade sommaren är här.

Men den innebär också farliga tider för Sveriges äldre. Åldringsbrotten ökar allra mest under sommarmånaderna, vilket redan har börjat ge avtryck i statistiken.

De vanligaste brottsplatserna är den egna bostaden och platser där människor rör sig. Men brottslingarna utvecklar också nya vägar för åldringsbrott. Äldre måste därför vara försiktiga i samband med bankomatuttag eller när de öppnar dörren för oväntade gäster.

Tredubbla lås hjälper mot falska blomsterbud eller fönsterputsare.

Enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) möter en genomsnittlig hemtjänsttagare 15 olika personer från hemtjänsten under en vanlig tvåveckorsperiod. Inte underligt då om det ibland visar sig att den som presenterar sig som ”ny hemtjänstpersonal” råkar vara en brottsling.

Rimligen har detta också samband med att det inte finns krav på att anställda inom hemtjänsten ska visa utdrag ur belastningsregistret för att få anställning. Inte heller finns några nationella regler om att hemtjänstpersonal ska kunna legitimera sig vid hembesök.

Brott mot äldre är ofta seriebrott utförda av ligor som arbetar både utstuderat och metodiskt. Äldre ses som försvarslösa och svaga där det är lätt att lura offret och lätt att komma undan. Mörkertalet är därför stort och måste uppmärksammas mer.

Men det handlar också om att kriminalstatistiken måste redovisa inte bara brottstyp utan även offrens ålder. Vid Brottsförebyggande rådets årliga undersökningar borde därför även personer över 79 år tillfrågas om sin upplevda utsatthet för brott. Ty känslan av otrygghet har tilltagit för allt fler under senare år.

I civiliserade samhällen råder starka tabun i fråga om våld och övergrepp mot äldre. Det finns därför anledning att vara orolig när det dyker upp ligor som saknar dessa gränser. Äldre är en sårbar grupp där både den psykiska och fysiska sårbarheten ökar med stigande ålder.

Många äldres rädsla för brott påverkar livsstilen och gör dem till fångar i sitt eget hem.

Brott mot äldre är ett samhällsproblem som måste tas på största allvar. Men så sker långtifrån alltid. Polisen har otillräckliga resurser, och majoriteten av landets kommuner saknar rutiner för hur man ska förebygga, identifiera och hantera äldres utsatthet för brott.

Det är därför hög tid att dessa problem diskuteras i bland annat landets alla kommunala pensionärsråd.

I synnerhet som de äldre blir allt fler och därmed också de potentiella offren.

Du kan skydda dig mot tjuvar och bedragare genom att till exempel:

  • Vara kritisk om du blir kontaktad av någon som uppger sig vara släkting, hantverkare, mattförsäljare eller liknande.
  • Ha ytterdörren låst när du är hemma.
  • Inte förvara stora summor pengar hemma.
  • Vara försiktig med bankkort, bankomat- och portkoder.
  • Undvika att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen eller i köket.

Jöran Rubensson
tidigare ordförande i Sveriges pensionärers riksförbund (SPRF) och expert i utredningen om en nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen