Ha en riktigt bra och klimatsmart sommar

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.

trax före sommarlovet antog riksdagen Sveriges nya klimatlag: Sverige ska vara ett globalt klimatföredöme.

Planerar du en längreutlandsresa, njut i stället av den svenska sommaren och investera besparingar i solceller.

Det klarar inte politiken själv – låt dig därför inspireras och ha en klimatsmart sommar med sex goda vanor att bygga vidare på.

xx Kombinera färdslagen

Under sommaren cyklar vi till stranden, åker dressin, tar skärgårdsfärjan och går på sköna promenader. Låt oss maximera den bilfria sommaren och ta med detta tankesätt tillbaka till hösten och vardagen.

xx Dela med varandra

Sommaren är delningsekonomins tid. Vi delar stuga med släktingar eller hyr av okända människor. Barnen bor inneboende under en fotbollsturnering eller ett läger. Vi lånar verktyg av grannen, som lånar grillen av oss. Kan vi i vardagen bli bättre på att dela med varandra får vi ett mycket resurseffektivare samhälle. Dela ansvaret och kostnaden för bilen i en bilpool, ordna en gemensam verktygsbod eller återupptäck biblioteket – låt delningsekonomin växa.

xx Prioritera upplevelsen

Sommartid konsumerar vi fler upplevelser och färre prylar, musikfestivalen, dagarna på stranden, träffa släkt och vänner, eller något helt annat. För det mesta är det både roligare och bättre för klimatet än att lägga pengarna på att köpa fler saker vi inte behöver. Kan vi hålla fast vid detta när köpcentret lockar med rea är mycket vunnet.

xx Ät medvetet

Sommartid äter vi mer medvetet och lokalt; det må vara polkagrisar i Gränna, palt i Piteå eller smørrebrød i Köpenhamn. Vi äter också sådant vi odlat, fiskat eller plockat själva, alltifrån smultron till abborrar. Det lokalt producerade är en större upplevelse och är ofta bättre både för hälsan och för klimatet. Om vi gör detta till en vana för vardagens matval sänker vi klimatpåverkan, särskilt när vi minskar på rött kött till förmån för hållbar fisk och grönsaker.

xx Natur i vardagen

De flesta av oss vistas mer i naturen under sommaren än under resten av året; stranden, fjället och skogen. Naturkontakt är viktig då vi värnar och månar om det vi känner till. I Sverige är vi så lyckligt lottade att de flesta har gröna områden i närheten. Utnyttja det för att få mer natur i din vardag.

xx Skörda solen

Sommarsolen är en stor källa till energi, både livsglädje och el. Planerar du en längre utlandsresa, njut i stället av den svenska sommaren och investera besparingarna i solceller. Det gör både din ekonomi och klimatet en tjänst under årtionden framöver.

Låt oss vara tydliga: Ska vi klara klimatmålen måste det löna sig att göra rätt. Vi får ingen fossiloberoende fordonsflotta 2030 om det är billigare att tanka fossilt än förnybart och vi når inte 100 procent förnybar energi 2040 om det förnybara beläggs med nya skatter.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen