Gårdsförsäljning ett hot mot alkoholmonopolet

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Christine Olsson/TT

Replik. Motståndet mot gårdsförsäljning har ingenting med moraliserande att göra. I grund och botten handlar det om att värna en politik, som faktiskt räddar liv, genom ett alkoholmonopol som har dokumenterat positiv effekt på folkhälsan.

Replik på Gustav Lindströms (ordförande Moderata ungdomsförbundet i Skellefteå) debattartikel ”Gårdsförsäljning en möjlighet för Skellefteå” publicerad på norran.se söndagen den 17 september 2017.

Gustav Lindström, ordförande för Moderata ungdomsförbundet i Skellefteå, skrev i Norran (17/9 2017) att gårdsförsäljning av alkohol bör tillåtas.

Han kallar också dem som står upp för alkoholmonopolet, och dess positiva effekter på folkhälsan, för förmyndare. Men debattören verkar inte ha någon som helst koll på att gårdsförsäljningen faktiskt utgör ett hot mot det svenska alkoholmonopolet och därmed också människors hälsa.

Moderata ungdomsförbundet hävdar att gårdsförsäljningen inte hotar folkhälsan eftersom de lokala alternativen kommer att bli dyrare. Men det bygger ett missförstånd av problemet med att tillåta gårdsförsäljning.

Sverige får ha kvar sitt alkoholmonopol så länge det inte innebär en positiv särbehandling av svenska tillverkare på bekostnad av andra europeiska dryckesföretag. En gårdsförsäljning, där producenterna säljer sin egen alkohol, innebär att utländska producenter diskrimineras och undantaget för det svenska alkoholmonopolet bryts.

Motståndet mot gårdsförsäljning har därför ingenting med moraliserande att göra. I grund och botten handlar det om att värna en politik, som faktiskt räddar liv, genom ett alkoholmonopol som har dokumenterat positiv effekt på folkhälsan.

Att öppna för gårdsförsäljning, och därmed riskera monopolet genom EU-rätten, kommer därför att bli ett stort hot mot folkhälsan, oavsett vad MUF säger.

För Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU) är det viktigare att stå upp för en politik som minskar alkoholproblemen och missbruket än att se till att vissa ska kunna unna sig en dyr flaska whisky från ett lokalt destilleri som man redan i dag kan köpa på Systembolaget.

Malin Malm
distriktsordförande SSU Västerbotten

  • Fotnot: Med den här repliken avslutas diskussionen om gårdsförsäljning av alkohol.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen