Förmynderi och allmosor skapar inga jobb

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Jessica Gow/TT

Debatt. Det som bortses av rikspolitiken är hur utbetalade skattepengar används av myndigheter, landsting och kommuner. Frågan som borde diskuteras är varför alla dessa miljarder avsatta till arbetsmarknadsåtgärder, utbildningsinsatser och klimatåtgärder inte når den effekt de är avsedda för.

Efter riksdagens budgetdebatt kan man tro att det är riksdagspolitikernas insatser som är avgörande för jobb och tillväxt.

Genom att fördela allmosor till olika grupper så är problemen ur världen.

Men är Sveriges framtida tillväxt baserad endast på av staten fördelade skattepengar?

Småföretagarnas riksförbund ser en annan verklighet.

Det som bortses av rikspolitiken är hur utbetalade skattepengar används av myndigheter, landsting och kommuner. Frågan som borde diskuteras i riksdagens talarstol är varför alla dessa miljarder avsatta till arbetsmarknadsåtgärder, utbildningsinsatser, innovationer och klimatåtgärder inte når den effekt de är avsedda för.

Småföretagarnas riksförbund anser att problemen ligger i styrning, ledning och hur oförstående myndigheter inte ser vanliga människors verklighet.

Varje dag får vi ta del av småföretagares berättelser som handlar om att få vardagen att gå ihop.

Företagare som gör allt för att få sina anställda att trivas och må bra. Företagare som i sin vardag tar ansvar för att anställda med problem ska få förutsättningar att växa som människor. Företagare som vill bidra till att minska utanförskapet och hjälpa nyanlända att få en möjlighet att kunna försörja sig själv och sin familj.

Det är dessa insatser i det lilla som gör stor skillnad.

Med denna vetskap är det sorgligt att företagare i samma berättelser beskriver hur de i kontakten med myndigheter, med uppgift att hjälpa, blir misstänkliggjorda som fuskare. Exemplen är många kring hur stelbent byråkrati försätter småföretagare i tidskrävande och motivationsdämpande situationer på grund av fel ifyllda blanketter.

Detta leder till att tilliten och toleransen mellan företagare och försvarare av den svenska modellen blir större och större.

Det är bland småföretagande målare, lastbilschaufförer, trädgårdsanläggare, frisörer, lokalvårdare, handlare, lantbrukare och byggare som jobb skapas. Det är i denna verklighet som myndigheter ska stötta genom att göra den juridiska rappakaljan begriplig.

I stället för att komplicera byråkratin borde ledning och styrning fokusera på att säkerställa att statliga budgetsatsningar når ut till de som kan se till att hela Sverige kan fortsätta att leva.

Anne A Marbrandt
förbundsordförande Småföretagarnas riksförbund

Mer från Åsikter

Artiklar från 15 december 2017

Artiklar från 14 december 2017

Artiklar från 13 december 2017

Artiklar från 12 december 2017

Artiklar från 11 december 2017

Artiklar från 10 december 2017

Artiklar från 8 december 2017

Artiklar från 7 december 2017

Artiklar från 6 december 2017

Artiklar från 5 december 2017

Artiklar från 4 december 2017

Artiklar från 3 december 2017

Artiklar från 1 december 2017

Artiklar från 30 november 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen