Företagsarkivet behöver mer resurser

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt. Den blygsamma andelen av det statliga stödet, och den blygsamma uppräkningen av bidraget från Region Västerbotten, ger inte företagsarkivet möjlighet att upprätthålla verksamheten. Om inte kommer föreningen att likvideras och arkivmaterialet att flyttas från Västerbotten.

Företagsarkivet i Westerbotten har till uppgift att tillvarata och föra vidare näringslivets historiska arv och tillhandahålla expertkunskap i arkivfrågor.

Arkivets mål är att bevara och tillgängliggöra näringslivets historia för barn och ungdomar, allmänhet och professionella forskare.

Företagsarkivet samlar, ordnar och bevarar material från regionala företag och företagare som varit en del av den regionala utvecklingen.

Tack vare arkivet kan man i dag studera olika aspekter på näringslivet som exempelvis teknisk utveckling, arbetsförhållanden, genus, innovationer och regionala, nationella och internationella nätverk mellan företag.

Att bedriva arkivverksamhet innebär dyra personal- och lokalkostnader. Det måste finnas specialkompetens inom arkivering och arkivlokalerna måste vara speciellt utformade för att kunna ta hand om arkivmaterial. Företagsarkivets kostnader är cirka 400 000 kronor per år.

Företagsarkivet finansieras av medlemsavgifter från företag, avgifter från forskare och andra som använder sig av arkivets tjänster, stöd från staten och bidrag från Region Västerbotten och Skellefteå kommun.

Tack vare arkivet kan man i dag studera olika aspekter på näringslivet som teknisk utveckling, arbetsförhållanden och genus.

De företag som är medlemmar betalar en årlig medlemsavgift. De företag som anlitar företagsarkivet för sortering och arkivering betalar för tjänsterna. Men det finns många herrelösa arkiv av kulturhistoriskt intresse, värda att bevara för forskning. Bakom dessa herrelösa arkiv finns inget företag som betalar för tjänsterna.

Företagsarkivet ingår i kultursamverkansmodellen. Pengarna fördelas av Region Västerbotten. I år får företagsarkivet 151 000 kronor av statens stöd på 79 520 000 kronor till Västerbotten. Företagsarkivet får även 67 000 kronor i bidrag från Region Västerbotten.

Summa räknas upp med 1,6 procent för verksamheten och med 2,8 procent för personalkostnader. Denna uppräkning ger för 2018 totalt 2 600 kronor.

Den blygsamma andelen av det statliga stödet, och den blygsamma uppräkningen av bidraget från Region Västerbotten, ger inte företagsarkivet möjlighet att upprätthålla verksamheten. Här behövs en omfördelning av resurserna i länet som ger arkivet en möjlighet att bedriva den viktiga arkivverksamheten på ett hållbart sätt.

Region Västerbotten behöver finna en hållbar lösning för framtiden.

Om inte kommer föreningen att likvideras och arkivmaterialet att flyttas från Västerbotten.

Men visst vill vi bevara vårt arkiv om länets företag?

Carina Sundbom
gruppledare för Centerpartiet i Skellefteå

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen