För att rädda klimatet måste vi börja nu

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt. Klimatet är en av de största frågorna för mänskligheten och behöver vara det även i valet. Men många partier verkar tycka att klimatfrågan ska lösas senare. Att politiker i framtiden får göra det jobbet, eller att vi ska vänta och hoppas på att ny teknik ensamt ska lösa problemet.

Snart är det dags för planetens kanske viktigaste val.

Om vi släpper tanken om att ständigt konsumera mer och mer kan vi får mer tid för att leva och umgås med nära och kära.

Klimatet är en av de största frågorna för mänskligheten och behöver vara det även i valet. Men många partier verkar tycka att klimatfrågan ska lösas senare. Att politiker i framtiden får göra det jobbet, eller att vi bara kan sitta och vänta och hoppas på att ny teknik ensamt ska lösa problemet.

Det håller inte. För det är bråttom. Klimatkrisen går inte att skjuta upp. Det är nu vi ska lösa det här. Det är nu vi ska vara modiga. Det är nu vi ska ta de viktiga politiska besluten. Det är nu vi tillsammans ska ta hand om den här planeten. Det går inte att blunda längre.

För den som bara vågar tänka lite nytt finns många möjligheter att både minska utsläppen och skapa ett bättre samhälle. Priset på solceller och annan förnybar energi går ständigt nedåt och ger oss möjlighet att producera så mycket energi vi behöver utan att förstöra vår planet på köpet.

Om vi bygger om våra städer så att kollektivtrafik och cykel ges mer plats får vi bättre hälsa och trevligare städer samtidigt som utsläppen minskar. Om vi kör våra bilar på landsbygden på el, biogas och andra miljövänliga bränslen kan vi bli självförsörjande och slippa beroendet av olja från Ryssland eller diktaturer i Mellanöstern.

Om vi släpper tanken om att ständigt konsumera mer och mer kan vi får mer tid för att leva och umgås med nära och kära.

Den som lyssnar till de olika partierna kan lätt få intrycket att alla vill göra gott för miljön. För alla säger det. Men om vi granskar partiernas faktiska politik ser vi något helt annat. Alla borgerliga partier och Sverigedemokraterna vill drastiskt skära ner på miljöbudgeten. De vill göra flyget billigare, trots att utsläppen ständigt ökar.

Moderaterna säger nej till höghastighetståg, och satsar i stället på stora nya motorvägar i storstäderna. De vill göra det billigare att köra bil på bensin och diesel. Det är tydligt att dessa partier inte gör det vi måste – att agera nu för att stoppa klimatförändringarna.

Vi står inför ett mycket viktigt val. Ett val som handlar om att vi ska kunna titta våra barnbarn i ögonen och säga att vi gjorde allt vi kunde. Ett val där tron på en modern och hållbar värld där vi tar hand om varandra, står mot ett hårdare slit- och slängsamhälle. Ett val där nya smarta lösningar står mot att köra på som vi alltid har gjort.

Rent konkret handlar det om att göra allt vi kan för att sänka utsläppen, skydda djur och natur, öka jämställdheten och bekämpa de sociala orättvisorna.

Det är nu vi ska lösa det här. Klimatet kan inte vänta.

Elin Söderberg (MP), Umeå
riksdagskandidat

Emma Lindqvist (MP), Vännäs
regionlistan

Zacharias Tjäder (MP), Umeå
regionlistan

Ann-Louise Hansson (MP), Lycksele
regionlistan

Hans Brettschneider (MP), Skellefteå
regionlistan

Anders Hård (MP), Skellefteå
regionlistan

Maalin Wikström (MP), Skellefteå
regionlistan

Pär Bylund (MP), Umeå
regionlistan

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen