Regeringens lösning på de flesta problem i Sverige stavas just nu på ett och samma sätt: höjd skatt.
I ett läge där vi behöver vartenda jobb och varje tillväxtkrona gör regering det svårare för jobben att växa till. Senast genom att tillsätta en utredning om flygskatt.
Försämrade möjligheter för flyget riskerar att bli ett slag mot jobben i Skellefteå eftersom många företag i kommunen är beroende av att kunna använda flyget för att bedriva sin verksamhet.
Flygskatten blir ytterligare en börda på jobb som inte finns och människor som inte bor i Stockholm. Höjd diesel- och bensinskatt finns redan med bland de drygt 150 miljarder kronor i skattehöjningar för åren framöver som återfinns i regeringens budgetproposition.
Till det kommer att regeringen har aviserat en kilometerskatt som fördyrar transporter, särskilt där avstånden är långa.
Under 2014 lyfte drygt 20 miljoner plan från flygplatser runt om i Sverige. IATA (International Air Transport Association) har i en rapport om flygskatt i Sverige visat att inrikes och utrikes flygresor skulle minska med över två miljoner avgångar. En sådan minskning skulle slå hårt mot svenska flygplatser, bland annat Skellefteå Airport.
Inte bara arbetstillfällen på flygplatserna hotas av en sådan minskning. Människor och företag som är beroende av flyget i sin vardag drabbas också. För Skellefteå kan det innebära att företag och arbetstillfällen försvinner.
Det råder en bred enighet kring ambitionen om minskad klimatpåverkan. Men goda uppsåt får inte motivera ogenomtänkta beslut med oönskade konsekvenser.
Det är en regerings uppgift att våga ompröva sin egen uppfattning. Det politiska modet saknas på Rosenbad. Flyget står för mindre än en procent av de totala utsläppen. Att ge sig på jobb och tillväxt runtom i landet är inte en effektiv klimatpolitik.
Senast i november 2016 ska utredningen vara färdig. Den påstås syfta till att minska flygets klimatpåverkan men i verkligheten riskerar flygskatten skada en låg rad orter och arbetstillfällen – till en mycket liten miljövinst.
Därför uppmanar vi regeringen att lägga ner utredningen.
Niklas Wykman(M)
riksdagsledamot för Stockholms län och skattepolitisk talesperson
Edward Riedl(M)
riksdagsledamot för Västerbottens län och ledamot i trafikutskottet
Andreas Löwenhöök(M)
oppositionsråd i Skellefteå kommun
Goda uppsåt får inte motivera ogenomtänkta beslut med oönskade konsekvenser.