Fisk och djur skadas av plasten i vattnet

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt. Varje år skadas mängder av djur av plasten i havet. Valar, sälar, sjöfåglar och sköldpaddor fastnar i skräpet och drunknar eller skadas svårt. De djur som äter plastskräp kvävs eller ger dem en falsk mättnadskänsla som gör att de svälter.

Plast i havet och i sjön – både den som syns och den som inte gör det – är ett växande problem.

Varje år skadas mängder av djur av plasten i havet. Valar, sälar, sjöfåglar och sköldpaddor fastnar i skräpet och drunknar eller skadas svårt. De djur som äter plastskräp kvävs eller ger dem en falsk mättnadskänsla som gör att de svälter. Hur vi människor påverkas är inte nog studerat än.

Plast är inte enbart det skräp som syns och kan plockas upp, utan också små fibrer och väldigt små partiklar, så kallad mikroplast. Ju mindre plastpartiklarna är, desto svårare är det för reningsverken att fånga upp dem. Därför åker miljarder små plastpartiklarna rakt ut i vattendragen.

Mikroplast sprids från många källor som vi inte tänker på, till exempel varje gång vi tvättar kläder av syntetiskt material som fleece. Plastpartiklar lossnar också från bildäck som slits och från konstgräsplaner.

Plast är på många sätt ett bra material som kan vara svårt att ersätta.

Men mycket av den plast som används i dag används i onödan. Vi vill minska användningen och öka återvinningen.

Hjälp oss att slåss mot plasten i haven och i sjöarna. Det här kan vi alla göra:

  • Tvätta inte i onödan
  • Plocka upp skräp – vårt eget och andras
  • Släng aldrig fimpar utomhusShoppa mindre, satsa på kvalitet som håller länge

Redan i dag hjälper många till med att städa och rensa stränderna från plastskräp. Det kan man läsa om på sociala medier.

Ju fler vi blir som städar stränderna desto bättre mår fiskarna och annat liv i havet.

Barbro Viklund
ordförande för Naturskyddsföreningen i Skellefteå

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen