Finland och Norge kan, Sverige borde också kunna

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Hasse Holmberg/TT

Debatt. De svenska landsbygderna ser olika ut. Men förutsättningarna måste vara likvärdiga så att ett lokalt och regionalt arbete kan driva utvecklingen framåt på människornas villkor. Vi ska ha ett Sverige där hela landet lever och där människor och verksamheter tillåts utvecklas.

Finland är i flera avseenden ett föredöme när det gäller landsbygdsutveckling.

Jag har fått presenterat för mig hur man försöker hitta förenklingar och möjligheter.

Mycket handlar om att synliggöra samhällets och kommunernas roll för den lokala utvecklingen. Det handlar om att ta ansvar för en offensiv verksamhet, för medborgaransvar och för acceptans. Men det handlar också om samverkan och om att ange riktning och puls.

Landsbygden måste få en chans att visa framfötterna, visa på positiva lösningar och exempel. På landsbygden är det lättare att påverka kostnadsstrukturerna och lättare att få till attitydförändringar. Ett stort arbete krävs för att anpassa service och kommunernas funktioner utifrån moderna krav och behov.

Landsbygd, lokal och regional utveckling, och omlokalisering av statlig verksamhet, är på den politiska agendan just nu. Kommande vår ska riksdagen också behandla en stor och avgörande landsbygdspolitisk proposition.

Men det går också att låta sig inspireras av och hämta idéer från norsk distrikts- och regionalpolitik. Differentierade arbetsgivaravgifter, regionala skattebaser och synen på vattenkraftspengarna är tre exempel.

De svenska landsbygderna ser olika ut. Men förutsättningarna måste vara likvärdiga så att ett lokalt och regionalt arbete kan driva utvecklingen framåt på människornas villkor. Vi ska ha ett Sverige där hela landet lever och där människor och verksamheter tillåts utvecklas.

Norrlandsförbundet har yttrat sig över förslaget till nationell transportplan 2018–2029. Där lyfter vi vikten av tillväxt och välfärd i hela landet. Goda kommunikationer, av olika slag, är mycket viktiga i det sammanhanget.

Fortfarande går det för sakta med utbyggnaden av den digitala infrastrukturen. Här måste ambitionsnivån skruvas upp.

Lokala lärcentra är ett beprövat framgångskoncept för bygder där avstånden är långa. Distansoberoende utbildning och kompetensutveckling är viktiga frågor i ett helt och sammanhållet Sverige.

Kenneth Nilshem
förbundsordförande Norrlandsförbundet

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen