Fel att sticka huvudet i sanden

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.

“Det är fel redan från början på den här presskonferensen”, muttrar en journalist sekunderna innan infrastrukturminister Anna Johansson (S) inleder sin presskonferens om Transportstyrelsens IT-skandal den 18 juli.

Media och opposition är bekymrade över att information om haveriet inte nått dem förrän nu.

Skandalen är nämligen allvarlig. Miljontals svenskars körkortsdata samt information om hur mycket trafik vägar klarar av har lämnats ut till dataexperter i Östeuropa, utan att de har genomgått de säkerhetskontroller som krävs enligt svensk lag.

Läckaget är en följd av att dåvarande generaldirektör för Transportstyrelsen, Maria Ågren, bröt mot flera lagar för att effektivisera myndighetens arbete.

Som påföljd dömdes hon till dagsböter på 70 000 kronor och blev i januari 2017 avskedad som generaldirektör. Under helgen avslöjade DN vidden av problemet (14/7).

Efter flera dagars duckande för frågor bjöd infrastrukturminister Anna Johansson in till en presskonferens. Hon hänvisade där till myndighetens eget ansvar att följa rikets lagar.

Socialdemokraterna måste bli ett mer transparent och demokratiskt parti.

Tekniskt sett stämmer det, men de många frågor som återstår gör att man undrar om Johansson och S handlar i demokratins tjänst eller sina egna intressen.

Maria Ågren har avsatts som generaldirektör, men hur kommer det sig att hon ett halvår senare fortfarande är anställd vid regeringskansliet?

Anna Johansson har vetat om omfattningen av läckaget åtminstone sedan januari. Varför är det först nu när media uppmärksammat skandalen som ministern meddelar att delar av Transportstyrelsens styrelse ska bytas ut?

Och kanske framförallt – varför har media och allmänhet inte fått information tidigare?

Det ansågs inte nödvändigt, menade Johansson, och kommenterade inte saken vidare. Det belyser en typiskt socialdemokratisk attityd som går ut på att smyga med kontroversiell politik och gömma uppenbara fel.

Ett annat närtida exempel är när Peter Hultqvist ingick försvarssamarbetet Joint Expeditionary Forces i slutet av juni utan att meddela försvarsutskottet.

Därför är inte den enda lärdomen av detta haveri att svenska myndigheter måste bli betydligt bättre på datasäkerhet – utan också att socialdemokraterna måste bli ett mer transparent och demokratiskt parti.

Eva Forslund

Mer från Åsikter

Artiklar från 14 december 2017

Artiklar från 13 december 2017

Artiklar från 12 december 2017

Artiklar från 11 december 2017

Artiklar från 10 december 2017

Artiklar från 8 december 2017

Artiklar från 7 december 2017

Artiklar från 6 december 2017

Artiklar från 5 december 2017

Artiklar från 4 december 2017

Artiklar från 3 december 2017

Artiklar från 1 december 2017

Artiklar från 30 november 2017

Artiklar från 29 november 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen