Ett hospice i Skellefteå, varför då?

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt. Alla patienter kan inte vårdas i hemmet i livets slutskede, hur stora insatser vi än gör. Sjukhusets vårdplatser är så neddragna av besparingsskäl att de cancerpatienter som behöver omvårdnad på sjukhuset har svårt att få plats bland alla andra patienter som är i behov av akut vård.

Ibland känns vissa frågor självklara, men ändå så svåra att förklara.

Vi har en bra vård för cancersjuka i Skellefteå. Cancervården i hemmet fungerar bra med hjälp av den palliativa sjukhusanslutna hemsjukvården, men jag och många med mig anser att det behövs ett komplement.

Alla patienter kan inte vårdas i hemmet i livets slutskede, hur stora insatser vi än gör. Sjukhusets vårdplatser är så neddragna av besparingsskäl att de cancerpatienter som behöver omvårdnad på sjukhuset har svårt att få plats bland alla andra patienter som är i behov av akut vård.

Cancerpatienter utan nära anhöriga, eller där anhöriga är sjuka eller gamla, kan inte alltid vårdas i hemmet. Det gäller även yngre cancerpatienter med barn där det kan vara svårt att ge en bra vård i livets slutskede.

Vi behöver därför ett hospice i Skellefteå för de patienter som behöver en ökad omvårdnad – precis som man erbjuder Umeåborna.

Förvisso kan cancersjuka från Skellefteå vårdas på Axlagården, Umeås hospice, men detta blir då långt från anhöriga och vänner.

Min önskan som överläkare vid kirurgkliniken på Skellefteå lasarett är att våra politiker och landstingsledning tänker om och planerar för ett hospice i Skellefteå under egen regi och i nära samarbete med palliativa team och Skellefteå kommun.

Jonas Holm
överläkare vid kirurgkliniken på Skellefteå lasarett

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen