Enklare regler behövs för att hålla vildsvinsstammen i schack

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Erland Vinberg/TT

Debatt. Vildsvinen har uppvisat en kraftig populationsökning de senare åren. Jaktsäsongen 2014–2015 sköts det fler vildsvin än älgar i Sverige. Det påverkar i sin tur inte bara tillgången på skjutbart vilt utan har också medfört viltskador på grödor, skog och trädgårdar.

Svenska jägare fungerar som en brygga mellan en historisk och en kulturell tradition genom att jaga naturens överskott av vilt.

Över tid har viltstammarna varierat, vilket är fullt naturligt, främst beroende på geografiska förutsättningar, klimat och natur.

Vildsvinen har uppvisat en kraftig populationsökning de senare åren. Jaktsäsongen 2014–2015 sköts det fler vildsvin än älgar i Sverige.

Det påverkar i sin tur inte bara tillgången på skjutbart vilt utan har också medfört viltskador på grödor, skog och trädgårdar. De senaste åren har det också skett en kraftig ökning av antalet viltolyckor, i många fall kan de tillskrivas den allt större vildsvinstammen.

Det är viktigt att regler och lagstiftning anpassas när ett vilt ökar dramatiskt, extra viktigt är det i det här fallet med tanke på att vildsvinen är nattaktiva och skygga.

För att hålla vildsvinsstammen i schack, och minimera dess negativa inverkan, anser vi i Sverigedemokraterna att fler hjälpmedel bör tillåtas och att regleringen av till exempel mörkersikten och belysning behöver förenklas.

Vi vill även att dagens tillstånd för kameraövervakning ska ersättas med endast ett krav på anmälan till länsstyrelsen.

Sverigedemokraterna vill också betona betydelsen av en bättre fungerande viltförvaltning. Vi anser att en renodlad viltmyndighet bör överta Naturvårdsverkets och andra myndigheters funktioner som är kopplade till viltvård och jakt.

Här kan polisens vapenlicenshantering nämnas som ett uppdrag som med fördel kan flyttas till just en sådan viltmyndighet.

Vildsvinskött är en god och nyttig resurs. Vi vill därför se en förenkling avseende regler för hantering och försäljning. Ett ökat utbud skulle bidra till en ökad avskjutning som i sin tur skulle bidra till mindre skador på åkrar, skog och i trädgårdar.

Vi i Sverigedemokraterna anser att en fungerande viltförvaltning förutsätter en god ekologisk och naturlig balans.

Friska och hållbara viltstammar utgör villkoren för en långsiktigt hållbar jakt som ger mervärden i form av kött, upplevelser och friluftsliv.

Runar Filper (SD)
riksdagsledamot från Östergötlands län och jaktpolitisk talesman

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen