Replik på Håkan Tenelius (näringspolitisk chef för Vårdföretagarna) replik ” Det blev mest slagord och felaktigheter”, publicerad på norran.se tisdagen den 16 maj 2017.
Håkan Tenelius, näringspolitisk chef för Vårdföretagarna, skriver i ett svar på Vänsterpartiets debattartikel ” Våra sår ska behandlas lika” att vår verklighetsbeskrivning av hur det ser ut i svensk vård lämnar en hel del i övrigt att önska.
Det har aldrig varit Vänsterpartiets ambition att tillfredsställa Håkan Tenelius och de stora vårdbolagens önskningar. Tvärtom vill vi ha en god hälso- och sjukvård för alla, en vård som sätter behoven före pengarna. Så är det tyvärr inte i dag.
Enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten ” Fortsatt stora skillnader i hälsa” minskar inte klyftorna i hälsa överhuvudtaget. Svensk sjukvård sorterar patienterna efter klass, inte för att läkare och sjuksköterskor så vill utan för att det nyliberala marknadsinriktade systemskiftet alltmer bestämmer förutsättningarna.
Det är mer lukrativt för privata vinstdrivande bolag att öppna vårdcentraler i områden där patienterna är mindre vårdkrävande, men i högre grad efterfrågar vård för mindre krämpor och åkommor.
Privata vårdbolag tjänar alltså mer pengar på förkylda höginkomsttagare i Danderyd och Vellinge än på arbetare med förslitningsskador, multisjuka äldre och nyanlända med krigstrauman som inte får den vård de behöver.
Håkan Tenelius talar ofta om ”kvalitetsmätningar”. Resonemanget går ut på att privata vårdinrättningar anses bättre när patienterna själva får sätta betyg. De privata vårdinrättningarna är då mer ”populära”.
Ja, vem kan vara förvånad?
När de välbärgade förkylda får ett trevligt bemötande, och lite extra omhändertagande, och kanske också en ”second opinion” för sina mindre åkommor på sin privata vårdcentral är de säkert nöjdare än en utsliten lastbilschaufför som inte blir lika snabbt frisk och tillfreds efter sitt besök.
Håkan Tenelius kvalitetsmått säger ingenting substantiellt om hälsoläget i Sverige.
Hela vintern har vi kunnat se hur sjukhus efter sjukhus satts i stabsläge på grund av överbeläggningar, stress och utarbetad personal som till slut flyr intensivvården, cancervården och hjärtsjukvården för att de inte orkar vara kvar med de allt sämre villkoren.
Kanske de tar anställning på bemanningsbolag som i sin tur hyr ut dem tillbaka till sjukhusen för fyrdubbel ersättning. Allt betalas med samma gemensamma skattemedel.
För Vänsterpartiet är det uppenbart att vi måste bryta denna olycksaliga spiral i vården där alla utom de privata vårdbolagen förlorar.
Faktum är att en vinstdriven vårdsektor drabbar alla. Även de som premierat ”tillgängligheten” till en privat vårdcentral kommer en dag behöva fungerande avancerad sjukhusvård. Och då behöver vi se till att resurserna finns där och inte i fickorna på vårdbolagen.
Jämlik hälsa kräver att skattemedel går oavkortat till att vårda patienterna och att det verkligen är behoven som styr.
Karin Rågsjö(V)
riksdagsledamot från Stockholms kommun och vårdpolitisk talesperson
LiseLotte Olsson(V)
landstingsråd Västerbottens läns landsting
Våra sår ska behandlas likaDet blev mest slagord och felaktigheter