En viktig satsning som gynnar integrationen

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Patrick Degerman/Skebo

Debatt. Boendet är centralt för att kunna bli en del av samhället, och där är de allmännyttiga bostadsbolagen en viktig del. Undersökningar visar att integration och språkutveckling går snabbare för personer som ges möjlighet att etablera sig i det svenska samhället.

Skelleftebostäders styrelse har fattat beslut om att avsätta nio procent av de omsatta lägenheterna till personer som beviljats uppehållstillstånd, och som anvisas till Skellefteå, med anledning av det nationella beslutet om den så kallade bosättningsgarantin. Beslutet gäller för 2017 och 2018 och handlar om cirka 40–50 lägenheter.

Att allmännyttan tar ansvar för nyanländas boende är vanligt. I vår region har bland annat Piteå och Luleå liknande upplägg.

I Skellefteå tar vi ansvar; exempelvis bygger vi en- och tvårumslägenheter avsedda för unga människor, studenter har studentbostäder, vi har särskilda seniorbostäder till personer som är över 55 år.

Att allmännyttan tar ansvar för nyanländas boende är vanligt. Utformningen varierar, men i vår region har bland annat Piteå och Luleå liknande upplägg.

Skelleftebostäder är transparent med sitt beslut. Detta för att betona ansvarstagandet och för att markera att det är rätt väg att gå.

Självklart ska vi välkomna alla människor, med rätt förutsättningar är de en stor tillgång för vår kommun.

Skellefteå behöver växa, och i ett växande Skellefteå behövs alla människor för att klara kompetensförsörjningen, och säkerställa framtida satsningar inom vård, skola och omsorg, när vår övriga befolkning åldras. Därför har kommunfullmäktige antagit målet om 80 000 invånare till 2030.

Att människor flyttar till Skellefteå från andra länder bidrar till att vår kommun växer. Etablering och integration är en tillväxtfråga.

Boendet är centralt för att kunna bli en del av samhället, och där är de allmännyttiga bostadsbolagen en viktig del. Undersökningar visar att integration och språkutveckling går snabbare för personer som ges möjlighet att etablera sig i det svenska samhället.

För att undvika segregering finns därför de lägenheter som avsätts i hela bostadsbeståndet.

Skelleftebostäder gör detta eftersom vi vet att nya svenskar saknar möjligheter att ställa sig i bostadskö. De har heller inget annat kontaktnät. Skelleftebor har helt andra förutsättningar att ställa sig i bostadskö, eller att ordna boende på annat sätt.

Vår förhoppning är att även privata hyresvärdar ska välja att genomföra liknande satsningar.

Vi önskar att alla är med och gör Skellefteå till en plats där alla känner sig välkomna och bidrar till en växande kommun.

Harriet Classon (S)
styrelseordförande Skelleftebostäder AB

Lorents Burman (S)
kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå kommun

Maria Marklund (S)
förste vice ordförande, kommunstyrelsen Skellefteå kommun

Andreas Löwenhöök (M)
andre vice ordförande, kommunstyrelsen Skellefteå kommun

Agneta Hansson
gruppledare för Vänsterpartiet Skellefteå kommun

Carina Sundbom
gruppledare för Centerpartiet Skellefteå kommun

Andreas Westerberg
gruppledare för Liberalerna Skellefteå kommun

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen