En rekordstor satsning på Sveriges pensionärer

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Hasse Holmberg/TT

Debatt. Pensionen finns till för att ge trygghet under ålderdomen och för många väntar ett aktivt liv med god ekonomi efter arbetslivet. Men det finns alltför många som lever under knappa förhållanden. Vissa funderar på resor till solen, andra på om pengarna ska räcka till färdtjänst.

I Sverige finns det över två miljoner pensionärer, i Västerbotten ungefär 58 000.

De har varit med och byggt upp vårt land och ska ha en bra pension. Det är en del av den svenska modellen. Därför gör regeringen en rekordstor budgetsatsning på de äldres ekonomiska trygghet; vi sänker skatten för 1,5 miljoner pensionärer och höjer bostadstillägget för dem som har det tuffast.

Vi har mycket att tacka dagens äldre för.

En konsekvens av den förra regeringens skattesänkningar blev att pension beskattas hårdare än lön. Det är inte det tack dagens pensionärer förtjänar. Det är principiellt fel, djupt orättvist och skapar klyftor. Därför har Socialdemokraterna länge varit tydliga med att ”pensionärsskatten” ska avskaffas.

Vi ger nu ett tydligt löfte: senast 2020 ska skatteklyftan vara helt borta.

Redan för ett år sedan tog vi ett första steg när skillnaden i beskattning togs bort för pensionärerna med de lägsta inkomsterna. Nästa år tar vi ett andra steg när skatten sänks med upp till 5 000 kronor per år för 75 procent av alla över 65.

Redan nu kan vi meddela att 290 000 pensionärer får höjt bostadstillägg nästa år. Det höjs från 5 000 till 5 600 kronor per månad. Det kommer att göra stor skillnad för dem med tunna plånböcker.

Pensionen finns till för att ge trygghet under ålderdomen och för många väntar ett aktivt liv med god ekonomi efter arbetslivet. Men det finns alltför många som lever under knappa förhållanden. Vissa funderar på resor till solen, andra på om pengarna ska räcka till färdtjänst.

När svensk ekonomi går som tåget ska det också synas i plånboken, även för dem som har lämnat arbetslivet.

Regeringen har redan gjort stora satsningar på Sveriges pensionärer, investerat i de äldres välfärd och tillsatt en utredning av grundskyddet i pensionssystemet – både bostadstillägget och garantipensionen – som ska presentera förslag efter nyår. Men redan nu kan vi meddela att 290 000 pensionärer får höjt bostadstillägg nästa år.

Senast taket i bostadstillägget höjdes var för tio år sedan. Nu höjs det från 5 000 till 5 600 kronor per månad. Det kommer att göra stor skillnad för dem med tunna plånböcker. Man ska inte behöva ha en klump i magen för att betala hyran.

För en genomsnittlig kvinnlig pensionär med en hyra på över 5 600 kronor kommer skattesänkningen och höjningen av bostadstillägget att betyda ungefär 680 kronor mer i plånboken varje månad.

Vi vill ha ett samhälle som håller ihop – inte dras isär. I nästa års budget, som är en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet, gör vi därför en historisk satsning på över fem miljarder kronor till Sveriges äldre.

Det är vi Socialdemokrater stolta över. Vi gör det för att öka tryggheten. Det tycker vi dagens pensionärer har förtjänat.

Annika Strandhäll (S)
socialminister

Veronica Lindholm (S)
riksdagsledamot för Västerbottens län

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen