En god försvarspolitik arbetar konfliktförebyggande

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP Photo/TT

Replik. Centerpartiet tycks mena att ett medlemskap i Nato skulle bidra till att Ryssland drar tillbaka sina styrkor, sina Iskanderrobotar från Kaliningrad. Om det är något som skulle leda till ökad militär närvaro i vår region så är det just denna typ av kapprustning.

Replik på Kerstin Lundgrens, C (riksdagsledamot från Stockholms län och utrikespolitisk talesperson), Daniel Bäckströms, C (riksdagsledamot från Värmlands län och försvarspolitisk talesperson) och Bjarne Halds (ordförande och gruppledare för Centerpartiet i Arvidsjaur) debattartikel ”Det är hög tid att ta de ryska hoten på allvar”, publicerad i Norran och på norran.se måndagen den 29 januari 2018.

Miljöpartiet verkar för att minska spänningarna i Östersjöregionen genom dialog kring människohandel, miljöfrågor, hållbart utnyttjande av skogsresurser, främjande av turism och utbyte inom utbildning och kultur.

Det faktum att samverkan är fredsbyggande, och viktigt för att minska spänningar, är på intet sätt en ny analys. Det utgör exempelvis själva grunden för EU-samarbetet.

Det är också allmänt känt att våld föder våld. Centerpartiet tycks genom sitt resonemang i debattartikeln ”Det är hög tid att ta de ryska hoten på allvar” mena att ett medlemskap i Nato skulle bidra till att Ryssland drar tillbaka sina styrkor, sina Iskanderrobotar från Kaliningrad.

Om det är något som skulle leda till ökad militär närvaro i vår region så är det just denna typ av kapprustning. Det riskerar att bli oerhört destruktivt.

Centerparitet fokuserar i sin debattartikel på Ryssland. Att Ryssland omskrivs i media betyder inte att det är den viktigaste försvarspolitiska frågan.

Vi lever i en globaliserad värld och försvarspolitiken ska utgå från en holistisk analys av världsläget. Vi befinner oss i dag i en situation med 60 miljoner människor på flykt globalt. Antalet människor på flykt väntas öka till 200 miljoner 2050.

Dessa ökade migrationsströmmar beror i stor utsträckning på klimatförändringen och konsekvenserna i dess spår. Torka och sötvattenbrist, som förstör skördar och omöjliggör de levnadssätt som varit, driver människor till snabb urbanisering i instabila stater med civil oro och hög risk för konflikter som följd.

Konflikter som indirekt även påverkar oss i Sverige.

En stark och effektiv svensk försvarspolitik behöver därför beakta dessa globala trender och framtida scenarier och verka kraftfullt för att underminera riskerna innan de uppstår. Ett enahanda fokus på Ryssland leder till att för små resurser läggs på detta viktiga arbete.

En god försvarspolitik tar helhetsgrepp kring internationell säkerhet och arbetar konfliktförebyggande.

Elin Söderberg
riksdagskandidat för Miljöpartiet de gröna i Västerbotten

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen