Ekologiskt ger lika stor skörd

Forskning visar att ekologiskt jordbruk inte alls skulle medföra betydligt lägre skördar, utan tvärtom bidra till ett miljömässigt bättre jordbruk i Sverige.

Not Found2014-11-21 02:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allt fler människor vill äta mat som är garanterat hälsosam. Därför är ekologisk mat en klart växande trend.

Upprepade undersökningar visar att det ofta finns rester av bekämpningsmedel i icke-ekologiska livsmedel. Därför är det inte så konstigt att efterfrågan på ekologiska livsmedel, framställda utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, blir allt större.

Det förekommer nu i media, enligt oss, vilseledande uppgifter om ekologiskt lantbruk från både forskare och andra organisationer. Därför vill vi som har varit med och genomfört det största forskningsprojektet om ekologisk mjölkproduktion på gårdsskala i Sverige ge en kort sammanfattning av resultaten.

Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har genomfört ett forskningsprojekt i gårdsskala om ekologisk mjölkproduktion vid Öjebyns försöksstation i Norrbotten 1990–2002. I projektet jämfördes två olika produktionssystem – det ekologiska och det konventionella (med konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel).

105 hektar åkermark delades i två lika stora delar, en för ekologisk drift och en för konventionell. Det var i medeltal 50 mjölkkor i vardera driften och dessa fick sitt foder från skilda arealer. I den ekologiska delen har KRAV:s regler tillämpats.

Växtodlingen gav lite lägre skörd i början, men under de sista sex åren gav den ekologiska driften lika stor skörd som den konventionella. Balansen mellan tillförd och bortförd näring var bättre i den ekologiska driften.

Att använda platsbundna näringsresurser ger bättre förutsättningar att bedriva ett jordbruk som är hållbart i längden. För att få positiva resultat är det viktigt med en balanserad djurhållning i förhållande till den brukade arealen.

Den ekologiska mjölkproduktionen gav i medeltal sju procent lägre avkastning än den konventionella, men lönsamheten var trots detta bättre i den ekologiska driften, bland annat beroende på mer och billigare eget foder och bättre mjölkpris.

Den ekologiska odlingen läckte ut mindre mängder av kväve, fosfor, kalium och kadmium än den konventionella odlingen med handelsgödsel. Det fanns även klart lägre halter av kadmium i slaktkropparna i den ekologiska driften.

Resultaten från detta stora gårdsprojekt är direkt användbara i det svenska jordbruket med djurhållning, åtminstone i Småland och från Dalarna och norrut. Dessa resultat visar alltså att ekologiskt jordbruk inte alls skulle medföra betydligt lägre skördar, utan tvärtom bidra till ett miljömässigt bättre jordbruk i Sverige. Därför är det bra att satsa på ekologiskt lantbruk.

Simon Jonsson

husdjursagronom, projektledare Öjebynprojektet SLU

Staffan Landström

växtodlingsagronom, tidigare forskningsledare SLU

Läs mer om