Det var inte en dag för tidigt

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Jessica Gow/TT

Debatt. Redan 2007 lade Miljöpartiets dåvarande språkrör Peter Eriksson en motion om en samtyckeslagstiftning. Samma år bekostade MP i opposition en skuggutredning ledd av Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt. Vi har därefter tryckt på för att få till stånd en samtyckeslagstiftning.

Efter höstens #metoo-upprop kommer nu regeringens förslag om en ny samtyckeslag, en sexualbrottslagstiftning byggd på frivillighet.

Det är inte en dag för tidigt.

Redan 2007 lade Miljöpartiets dåvarande språkrör Peter Eriksson en motion om en samtyckeslagstiftning. Samma år bekostade Miljöpartiet i opposition en skuggutredning ledd av Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt, som fick namnet ”Samtyckesutredningen – lagskydd för den sexuella integriteten”.

Vi har därefter kontinuerligt tryckt på för att få till stånd en samtyckeslagstiftning.

Nu lägger S/MP-regeringen förslag om en ny samtyckeslag. Det finns ett brett stöd i riksdagen, och lagen ser ut att kunna träda i kraft redan till sommaren.

Reformen innebär bland annat bättre stöd till brottsoffren, skärpta straff och att två nya oaktsamhetsbrott införs. Den innebär också ett förbättrat skydd för barn.

Mörkertalet är stort gällande anmälda sexualbrott. Här har #metoo spelat en stor och värdefull roll. Efter uppropen har antalet anmälningar ökat med 33 procent i november jämfört med november förra året. Vi måste fortsätta arbeta med att minska mörkertalet och att alla övergrepp, utan undantag, anmäls.

Uppropen har även väckt liv i debatten om hur sexualbrott hanteras av polis och domstol.

Majoriteten av alla anmälda fall av våldtäkter och sexuella övergrepp läggs ner, ofta tidigt i processen. För att komma till rätta med det problemet satsar S/MP-regeringen historiska 7,1 miljarder kronor på polisen. Det är mer än polisen själv begärt och den största satsningen på 2000-talet.

Mitt i alla hjärtskärande berättelser finns det en positiv kraft. En ökad medvetenhet breder ut sig och sju av tio svenskar tror att uppropen kommer att leda till förändring.

Vi kommer inte att ge upp innan vi har fått en jämställd värld utan sexuella övergrepp.

Janine Alm Ericson (MP)
riksdagsledamot från Västra Götalands län och jämställdhetspolitisk talesperson

Mats Pertoft (MP)
riksdagsledamot från Stockholms län och rättspolitisk talesperson

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen