Det måste bli enklare att värna miljön

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Emil Langvad/TT

Debatt. Skellefteå är en kommun som är stor till ytan. Blir det för besvärligt att lämna till återvinningen kan det innebära att många material, som kan återvinnas, går till spillo när de slängs i de vanliga soporna och bränns.

Vi i Centerpartiet vill att det ska vara enkelt att vara miljövän.

Att återvinna tidningar, kartong, plast, glas och metallburkar är en viktig del i miljöarbetet och vi är skyldiga att sopsortera och återvinna dessa material. Därför ser vi behovet av en ambulerande returbuss för återvinning som kan serva de invånare på landsbygden som bor långt från en återvinningsstation.

Skellefteå är en kommun som är stor till ytan. Det innebär att en del kommunmedborgare måste åka långa sträckor för att kunna sopsortera sina förpackningar.

Blir det för besvärligt att lämna till återvinningen kan det innebära att många material, som kan återvinnas, går till spillo när de slängs i de vanliga soporna och bränns.

För en tid sedan var vi inbjudna till Kalvträsk för att diskutera möjligheterna till sopsortering och återvinning i byn.

Halva Kalvträsk slöt upp, så det märktes att det här är en fråga som berör de flesta.

En returbuss skulle lösa många problem och med mer återvinning sparar vi på våra naturresurser.

Närmaste återvinningsstation som kalvträskborna har ligger i Burträsk. Dit är det fem mil enkel väg.

Att ta bilen för att transportera de tomma förpackningarna till Burträsk är inte speciellt miljövänligt. Sopsorteringen borde kunna ske på ett enklare och mer miljövänligt sätt. Därför vill vi införa en returbuss, en rullande återvinningsstation som besöker kommunens ytterområden regelbundet.

Det är ett producentansvar att ta hand om förpackningar – det sköts i dag av FTIAB (Svenska förpacknings- och tidningsinsamlingen AB) – men vi i Centerpartiet anser att kommunen kan hjälpa till så att alla kan sopsortera på ett enklare sätt.

Viktigt att påpeka är att regeringen inom kort kommer att föreslå vem som ska ha det framtida ansvaret över all sophantering, och det kommer så småningom också att avgöras i riksdagen. Men vi vill inte vänta. Det behövs förbättringar redan nu.

Hur returbussen ska se ut, om det är en buss, en släpvagn eller en container på ett flak spelar ingen roll. Men den ska vara flyttbar så att den kan parkeras en eller ett par veckor i de byar som har långt till tätorten och en återvinningsstation.

En returbuss skulle lösa många problem och med mer återvinning sparar vi på våra naturresurser.

Nu är det dags att ta nästa steg i sophanteringen och utveckla ett fungerade återvinningssystem för landsbygden. Ordna en returbuss till Skellefteå kommun.

Carina Sundbom
gruppledare för Centerpartiet i Skellefteå

Helena Lindahl (C)
riksdagsledamot från Västerbottens län

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen