Det behövs ett Europa som håller ihop

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare. Om EU ska vara relevant i framtiden krävs det att människor har grundläggande sociala rättigheter. Om vi inte lyckas med detta kommer rörelser med inslag av populism, främlingsfientlighet och fascism, som säger sig ha enkla lösningar, att växa sig ännu starkare.

Det är dags för ett varmare Europa.

Ett Europa som tar frågan om människors grundläggande trygghet på allvar.

EU har under lång tid varit alltför fokuserat på varumarknaden. Men i strävan efter fri konkurrens och avregleringar glöms människornas villkor i vardagen ofta bort.

Sedan finanskrisen har EU fokuserat på åtstramning, något som försatt miljoner människor i arbetslöshet. Klyftan mellan de fattigaste och rikaste ökar. Till slut kommer en punkt där det inte längre är hållbart. Ett projekt där marknaden ständigt prioriteras framför människorna är dömt att misslyckas.

Om EU ska vara relevant i framtiden krävs det att människor har grundläggande sociala rättigheter. Om vi inte lyckas med detta kommer rörelser med inslag av populism, främlingsfientlighet och fascism, som säger sig ha enkla lösningar, att växa sig ännu starkare.

Kampen för ett socialt Europa, och i synnerhet kampen mot social dumpning och osund konkurrens, är en ödesfråga för hela det europeiska samarbetet. Inget företag i något EU-land ska kunna konkurrera ut andra med hjälp av usla arbetsvillkor, lönedumpning och en arbetsmiljö som sätter människors liv och hälsa på spel.

Vi kompromissar inte med den svenska modellen, men ser gärna den som en förebild som andra kan inspireras av.

Detta är förstås självklarheter för de allra flesta.

Det har nu EU-kommissionen också insett.

Ett socialt EU-toppmöte arrangeras i höst i Göteborg där just dessa frågor ska diskuteras. Något som har fått borgerliga partier att kraftigt protestera och påstå att det hotar den svenska modellen. Detta är partier som annars inte har några problem att diskutera lagförslag om att sänka människors ingångslöner.

Det handlar alltså inte om att införa europeiska minilöner eller en gemensam socialpolitik.

Det handlar om att lyfta mininivåer och skapa inkomster som går att leva på.

Vi kompromissar inte med den svenska modellen, men ser gärna den som en förebild som andra kan inspireras av. Om vi ska uppnå schysst konkurrens på den inre marknaden så måste sociala värden om trygghet, jämlikhet och drägliga villkor få lika hög prioritet som tillväxt och ekonomiska värden.

Vi behöver ett Europa som håller ihop.

Marita Ulvskog (S)
fungerande ordförande för Europaparlamentets sysselsättningsutskott

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen