Det är långt ifrån olönsamt att äga bostadsfastigheter

Replik. Det svenska hyressättningssystemet ger hyror som genererar stabila kassaflöden utan kraftiga prissvängningar. Det är med andra ord stabilt att äga hyresfastigheter, vilket också visar sig genom det stora intresset för att investera i sådana.

Not Found2016-10-26 20:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Monika Lundbergs (marknadsområdeschef nord, Fastighetsägarna Mittnord) och Peter Sörmans (näringspolitisk chef, Fastighetsägarna Mittnord) debattartikel ” Farligt om Skellefteå hamnar på efterkälken”, publicerad i Norran och på norran.se fredagen den 14 oktober 2016.

Monika Lundberg och Peter Sörman från Fastighetsägarna Mittnord uppmanar Hyresgästföreningen att ta ansvar för att stärka Skellefteås ambitioner att skapa tillväxt. Vi menar att vi redan gör det i allra högsta grad genom att vara en kompetent partner på bostadsmarknaden.

Skribenterna visar upp en märklig syn på hur tillväxt på bästa sätt skapas på en ort. Vi tror inte att det är höga hyror som främjar Skellefteå. Vi är i stället övertygade om att en långsiktigt hållbar bostadspolitik med god tillgång till hyresrätter med rimliga hyror är en viktig del. Ett tryggt boende gör att människor och samhälle utvecklas.

Skribenterna ondgör sig över att våra förhandlingar inte ger utrymme för hyresvärdarna att renovera fastigheterna. I samtliga förhandlingar ingår det löpande underhållet av lägenheterna som en del av de utgifter som fastighetsägaren kan åberopa när de ställer krav om hyresnivån.

Det är också långt ifrån olönsamt att äga bostadsfastigheter. Totalavkastningen på hyresbostäder i Sverige var enligt Svenskt Bostadsindex 10,6 procent 2015.

Det svenska hyressättningssystemet, där man förhandlar utifrån kostnadsutvecklingen och bruksvärde, ger hyror som genererar stabila kassaflöden utan kraftiga prissvängningar. Det är med andra ord stabilt att äga hyresfastigheter, vilket också visar sig genom det stora intresset för att investera i sådana.

Att säga att Hyresgästföreningen hämmar Skellefteås utveckling är ett märkligt uttalande. Andra parter som vi samverkar med menar att vi tvärtom lyckas utmärkt på den punkten.

Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna Mittnord och Skebo har arbetat med ett projekt för att rädda hyresrätten och göra det lättare för investeringar i lägenheter. Men Fastighetsägarna valde att kliva av det projektet, vilket gör deras debattartikel väldigt tvetydig.

Vi i Hyresgästföreningen har tillsammans med Skebo fortsatt arbetet med systematisk hyressättning. Vi kallar den för Poängen.

Den ger en mer rättvis hyressättning eftersom hyresgästernas egna värderingar av boendet slår igenom i hyran. Systemet är rättvist åt båda hållen eftersom det innebär tydliga riktlinjer för värderingen av bostaden och därmed långsiktiga spelregler för fastighetsägaren.

Skribenterna jämför Skellefteå med Umeås nivåer – vilket man inte kan göra enligt hyreslagen.

De skriver om kvalitativa förhandlingar – är de inte rimligt att de ska kunna lagen i så fall?

Skribenterna menar att presumtionshyra är det enda sättet att kunna ta ut hyror som motiverar investeringen. Vi ser presumtionshyror som en nödlösning i väntan på mer rättvisa regler som utjämnar den skatteobalans som i dag finns mellan det ägda beståndet och hyresfastigheten.

Vi undrar också om det verkligen är så att skribenterna menar att det renoverade beståndet bör ha högre hyror än nybyggnation?

Vi vill gärna veta vad skribenterna grundar sitt påstående på; att hyresgästerna är redo att betala mer för högre standard.

Till att börja med är det så att bland boende i hyresrätt i flerbostadshus är andelen med en inkomst som är lägre än 60 procent av medianvärdet för riket (2014) 29,9 procent jämfört med 10,7 procent för boende i övrigt boende.

Dessutom visar en undersökning som tidningen Hem & Hyra gjort att 18 procent av hyresgästerna ansåg sig tvingas flytta om de fick en hyreshöjning på över 1 000 kronor.

I en Novusundersökning uppger 43 procent av boende i hyresrätt att de skulle tvingas byta bostad om boendekostnaden höjdes med 40 procent – vilket inte alls är någon överdriven siffra sett till ombyggnationer som gjorts de senaste åren.

Vi menar att många inte har möjlighet att betala mycket mer för högre standard.

Vi tror att Skellefteå utvecklas genom att det byggs och renoveras till kostnader som människor har råd att efterfråga.

Leif Hedvall ordförande Hyresgästföreningen Norra Västerbotten Adam Andersson förhandlare Hyresgästföreningen Norra Västerbotten 18541144

Läs mer om