Den svenska bostadspolitiken har havererat

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Anders Wiklund/TT

Replik. Den svenska bostadspolitiken har havererat. Vi har en enorm bostadsbrist. Trots att det i dag byggs rekordmånga bostäder är byggtakten inte tillräcklig. Prognoserna för byggandet pekar mot en avtagande byggtakt för de närmaste åren.

Replik på Johan Löfstrands, S (riksdagsledamot Östergötlands län och bostadspolitisk talesperson) och Veronica Lindholms, S (riksdagsledamot Västerbottens län) debattartikel ”Moderaterna vill höja hyrorna för vanligt folk”, publicerad i Norran och på norran.se måndagen den 6 november 2017.

Det samhälle som Socialdemokraterna varnar för i sin debattartikel ”Moderaterna vill höja hyrorna för vanligt folk” (Norran 6/11 2017) är det samhälle som den rödgröna regeringen har lyckats bygga upp genom sin passiva bostadspolitik. Den bostadsklyfta som växer fram sker inte trots vänsterstyret, utan på grund av det.

Den svenska bostadspolitiken har havererat. Vi har en enorm bostadsbrist. Trots att det i dag byggs rekordmånga bostäder är byggtakten inte tillräcklig. Prognoserna för byggandet pekar mot en avtagande byggtakt för de närmaste åren.

Med ett behov av 600 000 nya bostäder till 2025 finns inget utrymme för rikspolitiken att ägna sig åt småaktigt bevakande av sina kompisorganisationers intressen.

De som står längst från bostadsmarknaden är de som drabbas hårdast av bostadsbristen, med alla följder av negativ social påverkan som det innebär. Vi politiker måste kavla upp ärmarna och vända på varenda sten för att tillgodose att medborgarnas grundlagsskyddade rätt till bostad.

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna Johan Löfstrand och Veronica Lindholm skriver i Norran (6/11 2017) att vi moderater har beslutat om att se över systemet för hyressättning. Vårt beslut lyder: ”Moderaterna ska verka för att uppnå en blocköverskridande överenskommelse för en ansvarsfull infasning av ett nytt och mindre reglerat hyressättningssystem i hela beståndet.”

Till det bör nämnas att detta är en liten del i ett större program för att lösa vår akuta bostadsbrist. Vi vill också öka tillgången till byggklar mark, öka rörligheten på bostadsmarknaden, förbättra nyttjandet av bostadsbeståndet, finna stabila lösningar för finansiering av nyproduktion och mycket mer.

Kort och gott är vi villiga att, över blockgränsen, arbeta för att framtidens bostadspolitik kommer på plats.

Det är mer än man kan säga om den rödgröna regeringen och deras riksdagsledamöter. Viljan att reformera bostadspolitiken är nästintill obefintlig och framförallt finns en direkt ovilja mot att ändra på sådant som man vet att olika väljargrupper kommer att reagera på.

Den inställningen måste få ett slut. Om inte annat så för att samhällets mest utsatta får bära korset för oförmågan att revidera politiken.

Mats Green (M)
riksdagsledamot från Jönköpings län och bostadspolitisk talesperson

Edward Riedl (M)
riksdagsledamot från Västerbottens län

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen