Höjd pensionsålder löser inte alla problem

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Pontus Lundahl/TT, Foto: Pontus Lundahl/TT.

För en tid sedan presenterade pensionsgruppen sina förslag till förändringar i pensionssystemet.

Pensionsavgifterna måste höjas, pensionsavgifter över intjänandetaket måste in i systemet och bromsen avskaffas.

Förutom höjda åldersgränser innehöll uppgörelsen en åtstramning av premiepensionssystemet och vaga förslag om förbättringar av garantipension och bostadstillägg.

Överenskommelsen är viktig. Pensionssystemet måste stärkas ekonomiskt för att hålla i framtiden. Men PRO tror inte att höjd pensionsålder ensamt kan åstadkomma hållbara pensioner som det går att leva på. Tyvärr ser vi också en risk för ökade klyftor mellan pensionärer och mellan kvinnor och män.

Pensionsuppgörelsens förslag om hårdare kontroll av premiepensionssystemet är nödvändigt för att återställa förtroendet sedan oseriösa, ja, till och med kriminella, aktörer utnyttjat systemet för egen vinning.

En höjning av LAS-åldern, som innebär att du får jobba till 69 år, är också bra. Att arbeta längre kan ge högre pension, men det gäller inte alla. Många som delvis har garantipension kommer inte att kunna höja sin pension eftersom garantipensionen minskas om inkomstpensionen ökar.

Här drabbas många kvinnor. Redan i dag har män i genomsnitt 6 800 kronor mer i månaden i pension än vad kvinnor har.

Förslaget från pensionsgruppen riskerar att öka den klyftan än mer.

För att klyftorna ska minska måste bland annat garantipension och bostadstillägg höjas. Men minst lika viktigt är det att de som arbetat i låglöneyrken ser att deras arbete har lönat sig. De höjningar som aviserats är vaga och endast pensionsgruppen vet hur förslagen ser ut.

Pensionsgruppens slutenhet är problematisk ur en demokratisk synvinkel.

PRO saknar förslag för dem som inte kan förlänga sitt arbetsliv. Många av dem tvingas ta ut pension tidigt eftersom de inte får någon ersättning från vare sig sjuk- eller arbetslöshetsförsäkringen. Om inte står de utan försörjning. Så ser verkligheten ut.

De som är sjuka eller arbetslösa måste få samma möjligheter att skjuta upp pensioneringen som de med en anställning har. Därför är det en besvikelse att socialförsäkringarna enligt förslaget inte kommer att följa LAS-åldern.

Pensionerna måste höjas. Det kravet släpper vi inte.

Men höjd pensionsålder är inte lösningen. PRO anser att pensionsavgifterna måste höjas, pensionsavgifter över intjänandetaket måste in i systemet och bromsen avskaffas. Sammantaget skulle det stärka pensionssystemet på ett mer rättvist sätt än vad pensionsgruppen föreslår.

Christina Tallberg, ordförande PRO, Ulla Holmberg, distriktsordförande PRO Västerbottens län

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen