Därför lämnar jag Sverigedemokraterna

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Replik. Jag har under en längre tid haft ganska dålig uppbackning från partiets distriktsordförande Petter Nilsson. När jag arbetar för partiet gör jag det först och främst för mina väljare. Jag är vald för att stå upp för Skellefteå.

Replik på Mikael Bengtssons ledare ”Därför får vi acceptera politiska vildar”, publicerad i Norran och på norra.se tisdagen den 30 januari 2018.

I tisdagens (30/1 2018) Norran skrev tidningens politiske redaktör Mikael Bengtsson en ledare om varför jag lämnat Sverigedemokraterna – och varför det är så fel.

Först och främst vill jag säga att det inte har någonting med kafébord att göra. I stället har jag under en längre tid haft ganska dålig uppbackning från partiets distriktsordförande Petter Nilsson.

När jag arbetar för partiet gör jag det först och främst för mina väljare. Jag är vald för att stå upp för Skellefteå.

När jag för ett år sedan nämnde för Petter Nilsson att infrastruktursatsningarna från Region Västerbotten slår orättvist mot Skellefteå ville han inte lyssna. Enligt EU-regler utfaller bidraget enligt invånarantalet. När jag sa att eftersom Skellefteå inte fick en enda krona innebär det att kommunen inte har några invånare fick jag inget svar.

Förra året skulle Petter Nilsson, enligt styrelsebeslut, vara delaktig i utformningen av Sverigedemokraternas lokala budget för Skellefteå. Han var med på mötet med oss, lyssnade på de synpunkter jag hade, och som jag under året framfört i kommunfullmäktige. Han sa okej.

Men när budgeten skrevs ut var mina åsikter borta. Jag skulle således försvara en budget som jag inte haft något reellt inflytande över.

Företagaren Markku Abrahamsson, som toppar den nya SD-listan för Skellefteå kommun, skrev i våras en kritisk insändare i Norran om mitt arbete i kommunen. Detta trots att partiet har klara riktlinjer; eventuell kritik ska tas upp internt.

I Norran kan man få känslan av att man som medlem i ett parti slaviskt ska följa ledningens åsikter. Det märkliga är att om partier vill utesluta medlemmar vill ofta media utesluta ännu fler, bland annat i mitt gamla parti Sverigedemokraterna.

Men om jag tycker att distriktsledningen sviker mig har jag då inte rätt att utesluta partiet från sitt uppdrag som väljarna, i mitt fall troligen många arbetare, har gett mig?

Peter Lindkvist
före detta gruppledare för Sverigedemokraterna i Skellefteå

Svar direkt: Uppriktigt sagt är det svårt att svara på Peter Lindkvists replik. Men jag ska försöka.

Jag har inte sagt, eller skrivit, att hans avhopp haft någonting med kafébord att göra. Vad jag skrev var att Peter Lindkvist ”lyssnat mer på ’gubbarna på fiket’ än studerat partiboken”. Det är en helt annan sak.

Peter Lindkvists kritik mot distriktsledningen i allmänhet och mot dess ordförande Petter Nilsson i synnerhet sammanfattar jag med orden: ”Det är en sedan länge illa dold offentlig hemlighet att Peter Lindkvist varit missnöjd med partiledningen på distriktsnivå, och att partiledningen på distriktsnivå varit missnöjd med Peter Lindkvist”.

Däremot var det intressant att få en inblick i hur Peter Lindkvist upplever att arbetet på distriktsnivå fungerat, eller rättare sagt inte fungerat. Detta trots att han själv konstaterar att Sverigedemokraterna har klara riktlinjer; eventuell kritik ska tas upp internt.

Nej, Peter Lindkvist jag skriver inte att man som medlem i ett parti ska följa partilinjen slaviskt. Tvärtom försvarar jag ditt beslut att som partilös sitta kvar i kommunfullmäktige. Efter ett kortare resonemang för och emot konstaterar jag ”därför är det rätt att låta avhopparna sitta kvar.”

Jag får tyvärr känslan av att Peter Lindkvist antingen inte läst vad jag skrivit, eller så vill han inte förstå. Då är det svårt att föra en vettig diskussion.

Mikael Bengtsson
politisk redaktör på Norran

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen