Dags att säga ja till Nato

Debatt. En ny verklighet och nya hotbilder kräver andra lösningar än gårdagens.

Not Found2015-09-23 19:42
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I veckan håller Centerpartiet partistämma.

En av Sveriges viktigaste framtidsfrågor är hur vi ska utforma vår säkerhetspolitik och våra internationella åtaganden.

Sverige har länge varit ett allianslöst land. Det har präglat oss genom historien till att agera undflyende mot Hitlertyskland, Sovjetunionen och andra diktaturer och fått oss att blunda för folkmord och katastrofer.

Men den tiden är förbi. I dag tar vi ansvar för omvärldens säkerhet från Mali och Libyen till Adenviken och Afghanistan. De militärer som är nere i terrorns Irak är del av en stolt modern svensk tradition av att skapa fred och säkerhet för våra medmänniskor.

Vi saknar dock en pusselbit i detta, nämligen förmågan att skydda vårt eget land, att försvara oss mot ett angrepp från en större motståndare.

En ny verklighet och nya hotbilder kräver andra lösningar än gårdagens. I takt med att vapensystem och annan utrustning blir allt dyrare så är det naivt att tro att vi kan upprätthålla spetskompetens inom alla områden.

De senaste årens allt mer aggressiva ryska beteende mot våra grannländer, krigen i Ukraina och Georgien, atombombsövningarna och de förmodade ubåtskränkningarna mot Sverige talar sitt tydliga språk. Vi måste gå med i Nato.

Okunskapen om vad ett Nato-medlemskap skulle innebära är fortfarande stor. Det förtjänar att påpekas att vi som medlemmar inte skulle vara tvingade att delta i militära insatser utomlands, alla länder har ett veto över sitt eget deltagande.

Precis som Norge gör i dag så kan vi, om vi vill, säga nej till utländska militärbaser och kärnvapen på svensk mark. Nato arbetar i dag aktivt med nedrustningsfrågor och ickespridning av så kallade ABC-vapen. Man har även ett program för genderfrågor.

Sveriges försvarsfokus har i och med solidaritetsförklaringen en tyngdpunkt på EU-samarbetet. Av EU:s medlemsstater är det endast Irland, Österrike, Sverige och Finland som inte är fullvärdiga Natomedlemmar. Lissabonfördragets artikel 42.7 gör undantag för Natoländernas åtaganden och det är tydligt att vi inte kan förvänta oss någon hjälp vid ett militärt angrepp mot Sverige.

Ett fullvärdigt medlemskap i Nato skulle säkra vårt europeiska säkerhetssamarbete, vår territoriella säkerhet och våra påverkansmöjligheter i världen. Därtill ligger det nu i linje med den svenska folkviljan då en majoritet av väljarna är för ett medlemskap.

Motargumenten är slut. Det är dags för Centerpartiet att säga ja till Nato.

Alfred Askeljung(C)

förbundsordförande Centerstudenter och ledamot i partistyrelsen

Läs mer om