Brandsäkerhet på lika villkor i skogen

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Johan Gunséus/TT

Debatt. Vi skogsentreprenörer vill självfallet medverka till ökad säkerhet i skogen. Det är inte den frågan vi reagerar på. Däremot tycker vi att ansvaret för alla kostnadsökningar ska fördelas på ett rättvist, tydligt och förutsägbart sätt.

Brandsäkerheten vid arbete i skogen är en viktig fråga.

Därför har alla parter i branschen samlats och arbetat fram gemensamma riktlinjer kring förebyggande åtgärder som är nödvändiga för ökad brandsäkerhet. Vi från Skogsentreprenörerna har medverkat, liksom skogsbolagen, MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och representanter för räddningstjänsten.

Det är alltså en bred grupp av både branschintressenter och sakkunniga inom brandsäkerhet som arbetat fram de nya branschgemensamma riktlinjerna som ska gälla.

Därför tycker vi att det är märkligt att vissa skogsbolag ”hittar på” egna skrivningar och tillägg som den sakkunniga gruppen inte medverkat till. Dessutom tycks skogsbolagen förvänta sig att skogsentreprenörerna ska stå för hela merkostnaden.

Bolagen verkar inte se några skäl till omförhandlingar av kontrakten på grund av nya förutsättningar och ökade omkostnader.

Detta innebär att vi är tillbaka på ruta ett. Nya förutsättningar och krav betyder nya avtal och fördelning av kostnader, det är självklar praxis i alla andra branscher.

Varför skulle skogsnäringen vara annorlunda?

Vi skogsentreprenörer vill självfallet medverka till ökad säkerhet i skogen. Det är inte den frågan vi reagerar på. Däremot tycker vi att ansvaret för alla kostnadsökningar ska fördelas på ett rättvist, tydligt och förutsägbart sätt.

Vi ser fram emot att skogsbolagen sätter sig ned med oss och i konstruktiv anda löser frågan på ett seriöst sätt.

Bernt Hermansson
ordförande Skogsentreprenörerna

Håkan Dunberg
vice ordförande Skogsentreprenörerna

Håkan Nilsson
skogsentreprenör

Kolbjörn Kindströmer
skogsentreprenör

Ingrid Wiklund-Lilja
skogsentreprenör

Philip Jämtgård
skogsentreprenör

Carita Bäcklund
extern styrelseledamot

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen