Att utveckla länets företag utvecklar välfärden

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt. För en fortsatt positiv tillväxt är det viktigt att också ge stöd till etablerade företag. Dessa företag har arbetat med sin affärsplan under en längre tid, har egen personal, ett nätverk och en kundkrets, som tillsammans med andra viktiga delar behövs för ett företagande.

Företagarna Västerbotten har länge arbetat med riktade utvecklingsinsatser mot små och medelstora företag i länet.

Vi har med begränsade resurser åstadkommit stora förbättringsinsatser.

Nu har vi påbörjat ett samarbete med Umeå Universitet Holding AB där fokus ligger på utveckling av nya eller befintliga affärsidéer hos länets företagare. Utifrån efterfrågade hjälpinsatser skapas nya tjänster och produkter som utvecklar företaget positivt.

För en fortsatt positiv tillväxt i vår region är det viktigt att också ge stöd till och erbjuda insatser i etablerade företag. Dessa företag har arbetat med sin affärsplan under en längre tid, har egen personal, ett nätverk och en kundkrets, som tillsammans med andra viktiga delar behövs för ett företagande.

Förutom det egna kapitalet, i form av pengar, personal och nätverk, så behövs även tid och kunskap för att utveckla nya idéer.

Många gånger är det bristen på tid och kunskap som gör att idéer blir liggande i byrålådan. Därför är det viktigt att stödinsatser även ges till etablerade företag, att de inte glöms bort. En spridning både vad gäller plats, bransch och kön är viktigt. Alla ska ha en möjlighet att få ta del av insatserna.

Företagarna finns i hela länet, med lokala föreningar i kommunerna, och en regional verksamhet där vi arbetar med att på olika sätt underlätta för små och medelstora företag. Företagarnas affärsutveckling hjälper företag runt om i länet med olika produkt- och tjänsteutvecklingsinsatser.

Ullkraft i Bjurholm, Turistföretag i Kittelfjällsområdet och Umlax AB i Lycksele är exempel på företag som fått hjälp via Företagarnas affärsutveckling. Det möjliggjorde för dem att gå från en idé, till koncept, prototyp och validering till kommersialisering.

Att ta fram en ny produkt, att hitta nya marknader och att kunna paketera den är A och O för att få kunderna att köpa produkten eller tjänsten.

Att vara med och stötta utvecklingen för fler innovativa företag, samt skapa nya tjänster i Västerbotten, både vid kusten och i inlandet, är viktigt utifrån flera aspekter. En positiv företagsutveckling med ekonomisk tillväxt påverkar antal arbetstillfällen och är en förutsättning för ökade skatteintäkter till välfärdssystemet.

Anna Isaksson Asplund
ansvarig för affärsutveckling Företagarna Västerbotten

Jonas Nordin
regionchef Företagarna Västerbotten

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen