Arbetslivet inom vård och omsorg har blivit alltmer otryggt

Debatt. Kommunals rapport ”Flexibilitetens pris” visar att 24,5 procent av de anställda inom vård och omsorg i Västerbottens län har en tidsbegränsad anställning. Andelen tidsbegränsat anställda i Sverige ökar för sjätte året i rad.

Not Found2016-04-26 11:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns en stor grupp människor som vi alla behöver: anställda i offentlig sektor. Majoriteten av dem är arbetarkvinnor.

De förväntas finnas tillhands i livets olika skeden och leverera med kvalitet varje arbetad sekund. Det är ju våra käraste skatter som de ska ta hand om; våra barn och föräldrar, nära och kära och även oss själva.

Ja, de anställda inom vård och omsorg är verkligen vardagens självklara följeslagare.

Men de behandlas inte så. Under de tre senaste decennierna har arbetslivet inom vård och omsorg blivit alltmer otryggt. Utvecklingen har drivits på av privatiseringar och en förändrad styrning som siktar mot att pressa kostnader snarare än att investera långsiktigt i kvalitet.

Kommunals rapport ”Flexibilitetens pris” visar att 24,5 procent av de anställda inom vård och omsorg i Västerbottens län har en tidsbegränsad anställning. Andelen tidsbegränsat anställda i Sverige ökar för sjätte året i rad.

Fastän vi vet att varenda en av Västerbottens invånare vid en eller annan tidpunkt i livet kommer att behöva de vård- och omsorgsanställdas kvalificerade, viktiga arbete så behandlas de som att vi är helt ovetande om deras nödvändiga existens.

Det är som om morgondagen bär en befolkning utan behov av förskola, äldreomsorg eller sjukvård. Uppenbarligen tror vi att även de vård- och omsorgsanställda är utan behov. Hälften av de tidsbegränsat anställda kallas in vid behov eller arbetar per timme. Majoriteten har anställningsformen allmän visstid.

År efter år förväntas personal inom vård och omsorg leverera kvalitet utan att den allra mest grundläggande anställningstryggheten tillgodoses. Det är inte okej.

Låt de vård- och omsorgsanställda få utföra sitt arbete utan att göra det på basis av en oberäknelig framtid.

Det är uppenbart att de behövs, både nu och i framtiden.

Därför kräver Kommunal att:

- Anställningsformen allmänvisstid ska avskaffas. Det ska alltid finnas ett objektivt skäl till att tidsbegränsa en anställning.

- Sveriges kommuner och landsting (SKL) ska sätta som procentmål att det inom ingen yrkeskategori inom vården, skolan eller omsorgen får finnas mer än tio procent tidsbegränsat anställda.

- Inför vikariepooler som standard i kommun, landsting och större företag där personalen är tillsvidareanställd på heltid med kapacitet att täcka upp motsvarande korttidsbehov i verksamheter som finansieras av kommunen eller landstinget.

- En person som varit tidsbegränsat anställd hos samma arbetsgivare, oavsett typ av tidsbegränsad anställningsform, ska efter maximalt två år erbjudas en tillsvidareanställning på heltid.

- Företrädesrätten, återanställningskravet och konverteringsregeln till tillsvidareanställning i Lagen om anställningsskydd (LAS) ska räknas utifrån hur länge personen arbetat inom offentligt finansierad verksamhet, inom en kommun eller ett landsting, oavsett om verksamheten är privat eller offentlig och förutsatt att det gäller arbete inom samma yrkeskategori.

Anette Abramsson Kommunal Västerbotten Annelie Grahn Kommunal Västerbotten Per Brännström Kommunal Västerbotten Alejandro Caveide Kommunal Västerbotten Grethel Broman Kommunal Västerbotten Åsa Jansson Lindberg Kommunal Västerbotten Eva Olofsson Kommunal Västerbotten 18541236

Läs mer om